In de derde aflevering van Het Groot-Brittannië van... zien we Zuidwest-Engeland, het thuis van mensenrechtenadvocaat Clive Stafford Smith. Hij neemt het hier op tegen oprukkende projectontwikkelaars, maar vindt er ook zijn rust.

Zuidwest-Engeland

In de derde aflevering van Het Groot-Brittannië van… geeft Clive Stafford Smith een kijkje in het leven in het landelijke Zuidwest-Engeland, de regio Dorset. Het is zijn veilige thuishaven, in zijn hectische bestaan als mensenrechtenadvocaat waarin hij bijvoorbeeld opkomt voor gedetineerden in Guantánamo Bay.

Met een brede glimlach laat hij het hoedenfestival in Birdport zien: ‘Ik denk dat veel mensen het leven veel te zwaar nemen. Ik houd me dagelijks met de doodstraf bezig, maar dat kan alleen als ik af en toe ook lol heb, bij feesten als dit hoedenfestival.’

De doodstraf bestaat in Engeland niet meer. Maar ook in dat rustige Zuidwesten van Engeland wordt zijn juridische kennis ingezet. De plaatselijke problemen neemt hij niet minder serieus dan zijn gewone baan.

Columbia University

Clive Stafford Smith studeert begin jaren tachtig journalistiek in Cambridge en rechten aan de Columbia University in New York. Hij gaat naar de VS met een doel: 'Ik was jong en arrogant, vastberaden om Amerika van de doodstraf af te helpen.' Al direct na zijn afstuderen gaat hij aan de slag met veroordeelden die de doodstraf boven het hoofd hangt. 

Zijn eerste bekendheid krijgt hij als hij 1987 in de BBC-documentaire Fourteen Days in May verschijnt, over de kort daar voor terdoodgebrachte Edward Earl Johnson. Die werd beschuldigd van de moord op een politie-agent. Stafford Smith was zijn advocaat en zegt dat Johnson onterecht veroordeeld is.

Stafford Smith verbindt zich in 2002 aan de hulporganisatie Reprieve en is daar als legal director verantwoordelijk voor het juridisch beleid van de organisatie die tegen de doodstraf strijdt.

Voor zijn diverse werk op het gebied van mensenrechten krijgt Stafford Smith in 2005 de Gandhi International Peace Award, een prijs voor mensenrechtenactivisten, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Engelse Gandhi Stichting.

Guantánamo Bay

In 2002 besluit Stafford Smith zijn expertise als advocaat vrijwillig in te zetten voor gedetineerden op Guantánamo Bay. Hij raakt verwikkeld in zaken rond martelpraktijken van zijn cliënten en krijgt bekendheid als hij het Witte Huis ervan beschuldigt direct opdracht te hebben gegeven tot de martelingen.

Een van Stafford Smith’s cliënten is de Saoediër Shaker Aamer, een van de eerste gevangen op Guantánamo Bay. Aamer zit inmiddels al dertien jaar vast zonder daadwerkelijke beschuldigingen en  zonder dat er een rechtszaak tegen hem is geweest. In een interview met het Amerikaanse Channel 4 News zegt Stafford Smith in december 2014 te vermoeden dat Aamer te veel weet over de valse verklaringen van getuigen die Amerikanen gebruikten om de oorlog tegen Irak te starten. Deze verklaringen gingen over de productie van nucleaire wapens.

Clive Stafford Smith

Clive Stafford Smith