China door de ogen van fotograaf Ruben Terlou

Langs de oevers van de Yangtze

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Vanaf 7 februari 2016 komt er een nieuwe vpro reisserie uit China over al deze uitersten. Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de rivier de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang.

langs de oevers van de yangtze

interactieve kaart

Via de interactieve kaart van China is de hele reis de komende zes weken te volgen. Langs de rivier op de kaart plaatsen we elke week meer foto's en verhalen van Ruben, niet gebruikte scènes uit de montage en leuke feitjes & weetjes bij de tv-afleveringen langs de interactieve Yangtze. Ga ook mee op reis.

waar gaat de serie over

Op school hebben we geleerd over `de Grote Roerganger’ Mao Zedong. De naam Deng Xiao Ping doet misschien ook nog een belletje rinkelen. En met een beetje moeite komen we nog op namen als Ai WeiWei, Lulu Wang en Yo-Yo Ma. Van de 1,4 miljard Chinezen kennen wij er op zijn best een handvol. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest. Tegelijkertijd speelt China onopgemerkt een onmisbare rol in ons dagelijks leven, want wat moeten we zonder alle producten die uit het land onze kant op komen? Onze mobiele telefoons, computers, schoenen, kleding en auto’s; we kunnen niet zonder. China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Fotograaf Ruben Terlou brengt dat in beeld tijdens een reis langs China’s grootste rivier de Yangtze.

Ruben Terlou

Fotograaf Ruben Terlou (1985) studeerde Chinees in Kunming en kent naast de taal - hij spreekt vloeiend Mandarijn - ook de gebruiken van China, wat hem samen met zijn fotocamera toegang geeft tot het leven van alledag. Hij neemt ons mee op reis door het land waarvan hij is gaan houden en reist met zijn camera China’s grootste rivier de Yangtze op tot diep in het hart van Tibet. De rivier vormt met haar 6300 kilometer een dwarsdoorsnede van China en is behalve ’s lands belangrijkste levensader ook de rode draad in deze zesdelige documentaireserie. Door Terlou’s lens leren we China kennen en vooral de mensen die er wonen. Terlou heeft talent, hij won in 2008 en 2009 een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera voor buitenlands nieuws met foto’s van het dagelijkse leven in Afghanistan.

Behalve fotograaf is Terlou ook arts. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en won in 2013 een AMC Graduate School scholarship voor zijn promotieonderzoek naar leukemie.

De Reis

Terlou start in de metropool Shanghai en trekt met de meest uiteenlopende vervoersmiddelen westwaarts de rivier op langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing, totdat hij steeds dichter bij Tibet komt en de bron van de Yangtze. Het is een reis vol ontmoetingen die het China van nu helpen te verklaren en antwoord geven op de vraag wat het succes van veertig jaar staatskapitalisme betekent voor de gewone Chinees die zijn leven slijt aan de oevers van de Yangtze. Het zijn juist hun verhalen die helpen de bredere thema’s en ontwikkelingen in het land te kunnen duiden.

Onderweg trekt Terlou op met boerenjongens uit de immigrantenwijk Sanlintown die een tomeloze ambitie hebben om het te maken in Shanghai en maakt hij op weg naar Nanjing deel uit van de bemanning die op reusachtige schepen weken achtereen over de Yangtze vaart. Tijdens zijn verblijf in Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over. Wanneer hij meevaart met een dokterskoppel dat de mensen in de vissersdorpen aan de oever verzorgt, leert hij de indrukwekkende meren rondom de Yangtze kennen. In de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd. In Chongqing krijgt hij les in Mahjong, het populairste spel van China, waarna hij verder trekt richting Shangri-La om met pelgrims de bergen in te trekken op zoek naar de planten en zaden die de basis vormden voor de beroemde Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot vergaapt hij zich aan de indrukwekkende First Bend van de Yangtze rivier, het gebied waar de rivier begint en de reis van Ruben eindigt.

Afleveringen

aflevering 1: de chinese droom

aflevering 2: double happiness

aflevering 3: de grote roerganger

aflevering 4: de drie kloven

aflevering 5: entertainment

aflevering 6: lijiang

meer over china van de vpro

Deze reisserie is gemaakt in samenwerking met productiemaatschappij De Haaien.

De samenstelling, regie en het geluid is in handen van Maaik Krijgsman die eerder voor de vpro ook afleveringen maakte voor onder meer In Europa (2011), O'Hanlon's Helden (2013, 2014), Licht op het Noorden (2013) en Speeches (2014-2016). Camerawerk: Joost van Herwijnen en montage Pelle Asselbergs. Voor volledige colofon: zie vpro.nl/china.