louis theroux

law and disorder in johannesburg

Louis Theroux ontdekt de misdaadscene in Johannesburg. Hij gaat gevaarlijke wijken in en spreekt daders en getuigen van geweld op straat.

Matthijs van Rumpt,

Louis Theroux: Law and Disorder in Johannesburg.
Woensdagavond om 22.30 uur op NPO3. Daarna 7 dagen hier te zien.

‘Het lijkt me een aardig wetteloze plek hier’. Dat zegt Louis als hij een man probeert te interviewen te midden van een schietpartij. We zien een agent op mensen aan de overkant van de straat schieten. Als Louis een toekijkende agent hierover bevraagt, reageert hij onverschillig dat ze zich vast hadden verzet. Met veel geweld dwingt de politie ondertussen een aantal mensen hun huis uit. De reden: ze wonen in een gekaapt gebouw. De verhuurder krijgt geen geld meer binnen, omdat alle bewoners de huur aan de huiskapende 'maffia' betalen.

Slachtoffer van het systeem. Of eerder, het gebrek aan een werkend systeem. Dat is wat continu naar voren wanneer je Louis met mensen ziet praten. De gesprekken met deze mensen en de ongelofelijke anekdotes laten je realiseren hoe machteloos je staat in een ongeregelde samenleving als in Johannesburg. Aan de politie lijk je in die wijken helemaal niets te hebben, sommigen zien ze eerder als een gevaar. Dan moet je jezelf beschermen en juist dat zorgt weer voor onrust.

De wijken die Louis bezoekt, komen soms over als een dystopie waarin niemand elkaar kan vertrouwen. Ook de man die de cameraploeg door de wijk begeleidt kijkt alert om zich heen en waarschuwt ze om niet te lang op één plek te blijven staan. Al deze scenes in Law and Disorder in Johannesburg schetsen een indrukwekkend beeld van wat er wel niet mis is in Johannesburg op het gebied van veiligheid, misdaad en de wet. Volgende week onderzoekt Louis hoe dit is gesteld in Philadelphia, de week daarop bezoekt hij Lagos.

meer over veiligheid in johannesburg