louis theroux

law and disorder in Lagos

In Lagos, Nigeria lijkt de samenleving buiten de wet te staan en zeer corrupt te zijn, maar sommigen zijn juist zeer geordend en formeel. Louis Theroux dompelt zich onder in deze diffuse wereld.

Matthijs van Rumpt,

Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos. Op woensdag 25 november. Daarna 7 dagen hier te zien.

Na Johannesburg en Philadelphia is nu Lagos aan de beurt in de reeks Law and Disorder van Louis Theroux. Louis volgt in deze documentaire in de hoofdstad van Nigeria twee verschillende kampen. Hij loopt mee met de Area Boys, lokale ‘tough guys’ zoals ze zelf zeggen, die zichzelf een bepaald deel van de stad toe-eigenen. Door middel van agressie en geweld zorgen ze ervoor dat winkeleigenaars hen illegale taks betalen.

Louis neemt ook een kijkje aan de andere kant en loopt mee met de paramilitaire taskforce KAI (Kick Against Indiscipline). Deze organisatie is opgericht om orde te brengen in Lagos. Maar wat opvalt is dat ze door hun harde aanpak niet minder worden gevreesd dan die zware jongens. Wanneer deze taskforce eropuit gaat om illegaal gebouwde winkels te slopen, is de aversie meer te begrijpen. In een stad waar regels en wetten een kleine rol spelen, kan van de een op de andere dag je winkel door een bulldozer met de grond gelijk worden gemaakt. Burgers die protesteren kunnen zonder pardon hardhandig worden aangepakt.

Het is ingewikkeld om in zoveel chaos op een goede manier orde te creëren. Dat wordt maar al te duidelijk bij het zien van de Law and disorder-documentaires van Louis Theroux. Het gebrek aan sturing van bovenaf zorgt voor een moeizame strijd tussen orde en chaos, waarbij verschillende vragen naar boven komen. Zorgen de paramilitairen wel echt voor orde of eigenlijk juist voor chaos? En zijn de Area Boys wel echt het tuig dat ze lijken of dragen ze, bewust of onbewust, toch iets bij voor een werkend systeem in Lagos?  

Bekijk Law and Disorder in Lagos op NPO3, woensdagavond om 22.30 uur.