louis theroux

law and disorder in Philadelphia

Louis Theroux gaat mee met de politie in Philadelphia om te zien waarom deze stad het hoogste scoort in gewelddadige misdaad en moord in Amerika.

Matthijs van Rumpt,

Louis Theroux: Law and Disorder in Philadelphia. Op woensdag 18 november om 22.30 uur op NPO3. Daarna 7 dagen hier te zien.

Dit keer in Theroux’ Law and Disorder geen stad in Afrika, zoals Lagos en Johannesburg, maar Philadelphia in de Verenigde Staten. Gekleed in een kogelvrij vest gaat Louis de straten op in de gevaarlijke buurten van de stad met de hoogste crime rate van Amerika.

Arrestatie na arrestatie, het gaat achter elkaar door in deze documentaire. En al deze arrestaties gaan er net op een andere manier aan toe dan in Blik op de weg. Veel geweld, wapens en drugs ziet Louis in zijn bezoek aan de stad.

Vanwege de hoeveelheid misdaad en gewelddadige bewoners is het niet gek dat ook de politie er hardhandig en gewelddadig is. Toch zorgt het steeds weer voor ongemak, zeker na de huidige moordincidenten door Amerikaanse politie. Wanneer een jongen in deze documentaire zijn wapen niet uit zijn broek krijgt tijdens een achtervolging, vertelt een agent achteraf vol trots aan Louis dat hij maar blij mag zijn dat dat niet lukte, anders was hij nu dood. Dit zorgt, ondanks dat er anders inderdaad groot gevaar zou dreigen, voor een verwarde en verontrust gevoel, dat ook duidelijk van Louis' gezicht is af te lezen.

Het is een andere aanpak dan we hier in Europa gewend zijn van de politie. Toch laat de documentaire ook zien hoe hard strenge aanpak van politie nodig is in Philadelphia. Het beeld dat we te zien krijgen van de stad is grauw. Als je kijkt naar alle jonge corner boys, de onderste laag drugsdealers die volgens een undercoveragent ‘nog minder verdienen dan een bijbaantje in McDonalds’, ziet het ernaar uit alsof ze niet meer uit die misdaadwereld kunnen ontsnappen.

In deze documentaire uit de reeks Law and Disorder krijg je een beeld van een crimineel circuit in een Westerse stad dit keer en hoe de politie daar tegenop probeert te boksen. Louis Theroux: Law and Disorder in Philadelphia, woensdagavond 20.15 uur op NPO3.