maartens moestuin

aflevering 10: prei en snijbiet

In Maartens Moestuin neemt schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart de kijker mee naar zijn moestuin.

In het voorjaar zet hij tien sprietjes prei in zijn moestuin. Ook plant hij spruitjes. Beide zijn echte wintergroenten. Omdat de plantjes die in het voorjaar de grond in gaan de vorst kunnen verdragen kun je er de hele winter van eten.

schoolmoestuin

Maarten 't Hart weet wel hoe je moet moestuinieren. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

Als laatste wilde vpro.nl graag op bezoek bij de jongste moestuinierders van het land. In Park Frankendael, Amsterdam, staat de H.C. Vink Schooltuin. Meester Jan geeft er al 40 jaar les aan verschillende scholen uit de omgeving. Ze leren biologie, tuinieren, maar ook de gezondheidsaspecten van onze doodgewone huis- en tuinslak. Kijk mee met hun les:

recept: spruitjesburger met aardbeien-jalapeƱo saus

Deze week plant Maarten spruitjes - maar dat lusten kinderen nou juist helemaal niet. Daarom hebben we het internet afgespeurd op zoek naar een kindvriendelijk spruitjesrecept. Wat beter dan een burger? Probeer dit eens:

Spruitjesburger met aardbeien-jalapeño saus

Ingrediënten (voor de burger)
200 gram gestoomde spruitjes
1 gebakken ui
1 blik kikkererwten
50 gram havermout
1 ei
halve theelepel paprikapoeder
halve theelepel nootmuskaat
1 eetlepel gedroogde peterselie
1 theelepel gedroogde chili
halve theelepel knoflookpoeder
zout & peper

Ingrediënten (voor de saus)
100 gram aardbeien, zonder kroontjes
2 jalepeñopepers, zonder zaadjes (voor gevoelige/jonge kinderen vervang je deze door paprika's)
een flinke hand koriander
2 citroenen (rasp en sap)
2 eetlepels suiker
zout & peper

Bereiding

Stop alle ingrediënten voor de burger in een keukenmachine en mix tot het een egaal mengsel vormt. Het hoeft geen puree te worden; je kunt de kikkererwten ook met een vork pletten, de spruitjes in kleine stukjes snijden en mixen met de rest.
Maak hamburgervormen en bak ze met wat olie in een pan op medium-hoog vuur, 5 minuten aan elke kant.
Mix alle saus-ingrediënten in een keukenmachine.
Plaats ze op een broodje, eventueel met extra spinazie, geitenkaas en andere toppings. Eet smakelijk!