Volgens Maarten ’t Hart is niks lekkerder dan een aardappeltje van de klei uit eigen tuin, zo uit de grond op je bord. Vaak is de vuistregel: hoe lekkerder een aardappeltje is hoe kwetsbaarder voor schimmels zoals de Fytoftera. ‘t Hart kiest drie rassen die je op verschillende tijdstippen in het jaar kunt rooien.

Ook heeft hij selderij plantjes op de kop getikt, voor 22,7 cent per stuk. Deze plant hij voorzichtig uit, want knolselderij is een van zijn lievelingsgroenten. De knolselderij heeft veel voedingswaarde en heeft een bijzondere smaak. Helaas vindt de slak dat ook.

de moestuin van Arie

Maarten 't Hart leidt je in 10 afleveringen langs de groenten die hij zelf verbouwt. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw. VPRO.nl ging op pad en filmde 10 alternatieve tuinen.

Deze week zijn we op bezoek bij Arie, die woont op De nieuwe proef, een bijzondere woongroep/moderne coöperatie waar een aantal mensen wonen die naar hun gezamenlijke waarden willen leven. Een nieuwe wereld in het klein - daar hoort ook een moestuin bij. 

slakken bestrijden, fruitbomen kweken en daslook oogsten

  • tip van Arie

    Wil je zelf ook fruitbomen gaan kweken? Arie raadt de kwekerij Snel in Naarden aan, voor de beste hoogstam fruitbomen en veel bijzondere oude rassen! Voor zaden van vergeten groenten gaat hij naar www.vreeken.nl.

    koken met Arie

    In zijn filmpje met vpro.nl maakt Arie pasta met verse daslook. Wil je dat thuis ook proberen? Neem dan een flinke bos daslook en snijd deze fijn. Schep de fijngesneden daslook door (al dente) gekookte pasta, met een flinke dot zure room. Een beetje fijngesneden gerookte paling erbij, en een goede muscadet... Mmm!

    Voor de groenten uit deze tweede aflevering van Maartens Moestuin heeft Arie ook culinaire ideeën. Zo stelt hij voor om knolselderij eens te frituren in olijfolie, en in plaats van gewone stoofperen, kleiperen te gebruiken. Die hebben een hele bijzondere smaak. De stoofpeertjes moet je een uur zachtjes koken in restanten rode wijn (en een glas port..!) met wat biologische citroen, suiker en kaneelstokjes. Probeer eens de hele peer ongeschild te gebruiken - dat is ook erg lekker.