Door plantenveredeling worden planten ontwikkeld die zo goed mogelijk aan de eisen van de mens voldoen. Helaas gaat het vaak ook ten koste van de smaak. De bietjes in de supermarkt hebben door de veredeling tegenwoordig een hele bittere smaak. Daarom zaait Maarten ’t Hart zelf bietjes.

oost-indisch groen

Maarten 't Hart leidt je in 10 afleveringen langs de groenten die hij zelf verbouwt. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

VPRO.nl ging op pad en filmde 10 alternatieve tuinen. Deze week zijn we te gast bij Oost-Indisch Groen: een avontuurlijke buurttuin in Amsterdam-Oost. Naast plantenperkjes hebben de vrijwilligers namelijk al een buitenkeuken en een kas gebouwd, en zijn ze bezig met een boothuisje. Oogsten, pizza bakken en gezelligheid alom.

koper tegen slakken, zelf bieten zaaien & samenleven in de moestuin

  • tip van Wiek

    Bietenzaadjes zitten in een vruchtje (bolster), daar groeien meerdere plantjes uit, en als je wilt dat er een dikke biet gaat groeien, moet je de bietjes na het ontkiemen "op 1 zetten". Dit houdt in dat je telkens 1 plantje per ontkiemt bietenvruchtje laat staan. Zo krijgt het bietenplantje de ruimte om uit te groeien tot soms wel de grote van een tennisbal.

    Je kan ook kiezen voor bosbietjes, dan zet je ze niet "op 1", dus ga je niet voor dikke bieten maar voor veel blad (ook eetbaar, even stoven of roerbakken) en kleinere bietjes.

    Kleine spitskoolplantjes zijn heel geliefd bij (naakt)slakken. Zet schoteltjes bier als val, ga 's avonds, want dan komen ze tevoorschijn, slakken rapen of maak een slakkenbarriere met koperstrip. En bloemkool, tja ik ben meer een liefhebber van broccoli...'

    recept: bietjes in zuur

    Kook de bietjes bijna gaar, pel ze en snijd kleine door midden en grotere in dikke plakken; kook kleine uitjes 2 min. in het bietenkookwater en halveer ze; verdeel ze, met de bietjes, over steriele inmaakpotten.
     
    Verhit 1 deel kookvocht met 2 tot 2,5 deel ciderazijn, op smaak gebracht met flink wat balsamico azijn en evt. een klein schepje suiker, -voor zoetekauwen- dus zuur of zoet naar smaak en giet dat kokend heet over de bietjes.
     
    Laat de potten 30min steriliseren, of, als u ze zuur genoeg gemaakt hebt laat u ze goed afgesloten in de afkoelen en bewaart ze in de koelkast. Na een paar weken zijn ze pas goed op smaak.

    Meer weten? Kijk op de website van Oost-Indisch Groen.