maartens moestuin

aflevering 9: courgette en snijbiet

In Maartens Moestuin neemt schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart de kijker mee naar zijn moestuin.

Snijbiet is nergens verkrijgbaar dus kweekt ’t Hart deze zelf. Daarnaast bereidt hij deze week een courgettesoep gemaakt van courgettes uit eigen tuin.

balkontuin

Maarten 't Hart weet wel hoe je moet moestuinieren. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

In de VPRO Gids van eind april deden we een oproep voor een balkonmoestuin. Barbara en Jan mailden ons, zij onderhouden al een paar jaar een levendig bloeiende moestuin op hun balkon (én in hun serre) waar ze over bloggen op minituinders. Voor vpro.nl leidden ze ons door hun tuintje, en legden uit hoe je je eigen compost kan maken:

recept: kikkererwten met snijbiet en asperges

Afgelopen jaar maakten Jan en Barbara een heel lekker recept met snijbiet, uit het kookboek Meat Free Monday.

Benodigdheden (voor 2 personen)

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2,5 dl witte wijn
  • tomatenpuree
  • 200 gram snijbiet
  • 1 blik kikkererwten
  • 125 gram groene asperges
  • bladpeterselie

Bereiding

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan of wok, en smoor de ui en fijngesneden chilipeper (zonder zaadjes!) hierin, totdat de uit glazig is.
  2. Voeg de witte wijn en een eetlepel tomatenpuree toe. Laat dit tot de helft inkoken.
  3. Doe de gesnipperde snijbiet, de uitgelekte kikkererwten en geblancheerde asperges erbij. Smoor ze 2-3 minuten.
  4. Schep alles in een schaal en bestrooi met een handvol fijngesneden bladpeterselie.

Ook zonder asperges vonden Jan en Barbara het erg lekker.