Kandidaten 2016

Wie spelen er mee met de Nationale Wetenschapsquiz 2016? Wat is hun staat van dienst? En hebben ze wellicht al ervaring met het spelen van quizzen?

Michiel van Eeten

Michel van Eeten is hoogleraar cybersecurity aan de Technische Universiteit in Delft. Hij benadert zijn onderwerp niet puur technisch, maar bekijkt internetveiligheid als sociaal wetenschapper: niet zozeer de vraag hoe je een computersysteem het best kunt beveiligen, maar eerder hoe het komt het dat heel goed beveiligde systemen toch te kraken zijn en wat de sociaal-economische factoren achter cybercriminaliteit zijn. Naast hoogleraar is hij schrijver. Zijn eerste roman Tegennatuur verscheen in 2008, de tweede komt binnenkort uit.

Simone van Saarloos

Simone van Saarloos is schrijfster, filosoof, literatuurwetenschapper en publicist. In haar werk voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en De Correspondent besteedt ze aandacht voor feminisme, seksisme en de ongelijkheid tussen man en vrouw. Ze is samen met Niña Weijers geestelijk moeder van de feministische talkshow Weijers & Van Saarloos, de seksistische talkshow. In 2015 was ze te zien in VPRO’s Zomergasten.

Reinoud Lavrijsen

Reinoud Lavrijsen is als fysicus verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doet onderzoek naar nano spintronica. Deze tak van de fysica houdt zich bezig met het ontwikkelen van zeer kleine en energiezuinige computergeheugens. Door de draairichting (‘spin’) van afzonderlijke electronen te wijzigen, zouden die gebruikt kunnen worden als de 0-en en 1-en van een computergeheugen.

Frédérique Spigt

Frédérique Spigt is oorspronkelijk grafisch ontwerpster, maar ze is vooral bekend als zangeres. Beroemd werd ze in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw als leadzangeres van I’ve got the bullets en A girl called Johnny, maar na die tijd heeft ze talloze CD’s gemaakt en opgetreden met diverse bands. Binnenkort staat ze in het theater met de voorstelling Trouble Soon Be Over, over het ontstaan van de blues.

Tex de Wit

Tex de Wit is stand-up comedian en tekstschrijver voor onder andere Zondag met Lubach en Spijkers met koppen. Verder is hij Amsterdams schaakkampioen, wat zijn antwoord op één van de quizvragen van dit jaar verklaart. Heeft meegedaan aan een respectabel aantal televisiespelletjes en deed daarom mee aan Lingo, That’s the Question, De Slimste Mens en De Gemene Deler. Nu kan hij De Nationale Wetenschapsquiz aan zijn lijstje toevoegen.

Iris Sommer

Iris Sommer is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in schizofrenie, een zeer ernstige psychiatrische ziekte waarbij patiënten veel last hebben van hallucinaties. Ze behandelt die patiënten op haar stemmen-poli, maar doet ook onderzoek naar wat er bij deze patiënten in het brein gebeurt. Momenteel onderzoekt ze het verband tussen schizofrenie en het immuunsysteem.