OVT

OVT 16 oktober

Deze zondag vanuit Fort Pannerden, een 19e-eeuws fort. Met o.a. een van de krakers die het fort voor verval behoedden, de moeizame relatiegeschiedenis van wolf en mens en de Belgische ambassadeur die de genocide in Rwanda van nabij maakte. Daarnaast live muziek, verzorgd door de Gypsy Jazzband C’est si Bon.

rondje fort

Jos verkent Fort Pannerden met Wim Haafs van de werkgroep Oral History van de vrienden van Fort Pannerden.

de wolf en de mens

De wolf. Om de zoveel tijd wordt hij op Nederlandse bodem gesignaleerd, tot ontzetting van boeren en tot vreugde van natuurvrienden. En toch staat de wolf ons nabij. ‘De mens is voor andere mensen een wolf’ zei een beroemde 17e eeuwse filosoof eens, daarmee de mens typerend, maar onrecht doende aan de wolf. Schrijver Dik van der Meulen ging op zoek naar de wilde wolf, de wolf van Roodkapje en de wolf in de mens. Hij schreef De kinderen van de nacht over de hondse viervoeter en zijn relatie tot de humane tweevoeter.
Dik van der Meulen is te gast.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

ijssellinie

Het idee voor de laatste Nederlandse waterlinie werd geboren in Fort Pannerden vlak na de Tweede Wereldoorlog. Met de stiekeme bouw van bunkers, vreemde betonnen platen, drijvende stuwen, zwarte muren en onduidelijke sluizen kreeg de verdediging tegen de Rus begin jaren vijftig vorm.

De waarheid achter de IJssellinie bleef lang geheim.  In de dagen van de Cubacrisis werd zelfs overwogen dit strategisch deel van het land onder water te zetten. Eric de Reijer, amateurhistoricus en voorzitter van de vereniging functioneel bunkerbeheer onderzocht de IJssellinie en schreef er een gelijknamig boek over.
Eric de Reijer is te gast.

rijmkoning tollens

Hij was de schrijver van het eerste officiële Nederlandse volkslied ‘Wien Neerlands bloed door de aderen vloeit, van vreemde smetten vrij’. En hij was Hollandse nationaal dichter. De Toon Hermans van de negentiende eeuw.
Dit jaar is het 160 jaar geleden dat Hendrik Tollens stierf. Het tijdschrift De negentiende eeuw wijdt daarom een themanummer aan de rijmkoning van toen.
Te gast is historica en letterkundige Lotte Jensen, kenner van Tollens en de negentiende-eeuwse literatuur

tweede rondje fort

Jos vervolgt zijn verkenningstocht van Fort Pannerden met Wim Haafs van de werkgroep Oral History van de vrienden van Fort Pannerden.

belastingontwijkers van oranje

Ze verkopen onderhands nationaal kunstbezit ten eigen bate, willen compensatie als ze ook eens vermogensbelasting moeten betalen, en drukken al jaren zwaar op de rijksbegroting. De Oranjes zijn misschien wel het meest dure koningshuis op aarde.
Oranjehistoricus Gerard Aalders komt praten over Oranje en de nationale vaderlandse kas.

knuffelkrakers

Ze hadden zeven honden, zeven katten en kookten vegetarisch op een houtkachel: de krakers uit Nijmegen die zich in 2000 vestigden in Fort Pannerden, als vorm van alternatieve monumentenzorg. Het waren namelijk aardige krakers die het fort voor ruïnering wisten te behoeden. In november 2006 werden ze als dank voor bewezen diensten ontruimd door het leger en de ME.
Een kraker vertelt.

rwanda, mijn verhaal

De genocide in 1994 op meer dan een half miljoen Tutsi’s is een van de ergste uit de moderne geschiedenis. Voormalig Belgisch ambassadeur ter plekke Johan Swinnen was getuige op nabije afstand en blikt 22 jaar later terug op de geschiedenis die voor zijn ogen ontspoorde.
Johan van Swinnen schreef Rwanda, mijn verhaal en is te gast.

boeken met bart funekotter

Onze historische recensent Bart Funnekotter bespreekt weer een aantal nieuwe historische boeken. Deze keer zijn dat:
- Het hart van Napoleon van Johan Opdebeeck
- Katoen. De opkomst van de moderne wereldeconomie van Sven Beckert
- 1666. Pest, Hellevuur en de Engels-Nederlandse oorlogen van Rebecca Rideal - Liever niet de lucht in. De zelfmoordaanslag van Jan van Speyck van Ronald Prud’homme van Reine.