OVT

OVT 20 november

Met o.a. het einde der tijden, de vernietiging door ISIS van Nimrod, de stad waar eerder God himself al de Toren van Babel sloopte, herinneringen van een VOC-soldaat, en deel één van documentairetweeluik Twee geloven op een kussen van Michal Citroen.

melania's voorgangers

Achter iedere POTUS – president of the United States – staat een FLOTUS: first lady of the United States. Die first lady heb je in allerlei soorten en maten, van de allereerste, Martha Washington, tot Barbara Bush en Michelle Obama. Maar een FLOTUS van wie allerlei scabreuze foto’s de ronde doen, hadden we nog niet. Wel hadden we eerder in de persoon van Jackie Kennedy een knappe presidentsvrouw die er rond voor uit kwam. En straks is er dus Melania.
Maar wat moet een first lady allemaal kunnen en doen, behalve mooi of presentabel zijn? En sinds wanneer speelt de first lady een rol?
Amerikanist en antropoloog Markha Valenta is te gast

nimrud

Het was de stad waar de hoogmoedige Toren van Babel door God gesloopt zou zijn. De vernietigingen van de oudheden ter plaatse zijn ditmaal door IS gedaan. Zoals bij IS gebruikelijk zijn ze met explosieven en voorhamers los gegaan op beelden, sculpturen en tempelresten.
Kunsthistoricus en kenner van het klassieke Mesopotamië Lucinda Dirven komt vertellen over de vernielingen van de historische en bijbelse stad.

In februari houdt Lucinda Dirven in Deventer, waar een tentoonstelling loopt over Palmyra, ook een lezing over deze andere stad van eeuwenoud cultureel erfgoed. Kijk hier voor meer info

column

Alexander Münninghoff is deze week de columnist.

het einde is nabij

“I’m the last thing standing between you and the apocalypse,” aldus sprak Hillary Clinton een journalist van de New York Times toe, in de laatste weken van haar campagne. Clinton verloor, en dus is de apocalyps hier. Wij durven het te ontkennen noch bevestigen, maar het is in ieder geval niet de eerste keer dat de wereld vergaat. Het einde der tijden kent namelijk een lange geschiedenis: De wereld verging al eens rond het einde van het Romeinse Rijk, rond het mythische jaar 1000 in de Middeleeuwen, en met verscheidene keren rond het optreden van Napoleon.
Wetenschapsjournalist Steven Stroeykens stortte zich op de historische doemscenario’s en schreef Het eind van de wereld, een geschiedenis.
De auteur is te gast

herinneringen van een voc-soldaat

400 jaar geleden kwam de Zwitser Elie Ripon op zoek naar werk naar Nederland. Hij trad in dienst bij de VOC en zwierf acht jaar lang als officier, diplomaat en spion door heel Azië.  Afgelopen week verscheen het ooggetuigenverslag van deze huursoldaat voor het eerst in het Nederlands. Het boek Een Zwitsers leven in de Tropen, de lotgevallen van Kapitein Elie Ripon is vertaald en ingeleid door Jaap de Moor en Leonard Blussé en vormt een zeldzaam inkijkje in het brute militaire leven van de vroege VOC-tijd.
Emeritus hoogleraar Europees-Aziatische betrekkingen Leonard Blussé is te gast.

de wet die wilders zou hebben gebroken

De Zaak Wilders is in volle gang. Afgelopen woensdag legde de officier van Justitie Wouter Bos uit waarom Wilders moet worden vervolgd voor groepsbelediging. Daarbij haalde hij de woorden aan van kamerlid Betsy Bakker-Nort, die in 1934 bij een debat over de strafbaarstelling van groepsbelediging het volgende zei: “Nederland heeft een te schoone traditie van verdraagzaamheid jegens alle godsdiensten en rassen, dan dat wij deze door (…) ophitsers zouden laten vernietigen.” Niet veel later zou de wet worden aangenomen.
De opmerking maakte ons nieuwsgierig naar de geschiedenis van de wet ui 1934 die Wilders zou hebben overtreden.
Robin te Slaa, historicus en NSB-kenner, komt erover vertellen. 

boeken

Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt recent verschenen historische boeken. Ditmaal:

  • Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch door Eva Rovers
  • Berlijn 1936 door Oliver Hilmes
  • Lenin in de trein. De reis naar de revolutie door Catherine Merridale
  • Midden in de Revolutie. Petrograd 1917 door Helen Rappaport

het spoor terug: twee geloven op een kussen

Een katholiek met een protestant samen in één bed, samen aan één eettafel en samen aan één bidstoel. Dat kon niet. ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie. Maar gelovigen werden ook verliefd op andersgelovigen, en van het een kwam het ander.
Documentairemaakster Michal Citroen ging op zoek naar slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden van dit eens niet kapot te krijgen dogma. Zondag het eerste deel van een tweeluik.