Tegenlicht

Jong in... Rotterdam-Zuid

Regisseur Rob Schröder geeft jongeren in Rotterdam-Zuid met heel verschillende achtergronden een camera. Hiermee filmen zij hun handel en wandel in hun eigen buurt, waar niets te doen is, geen kansen zijn, niemand zich voor hen interesseert en al helemaal niet naar hen luistert.

8 groepen, 8 camera's, 8 films

Rotterdam-Zuid is door de politiek en de media al bijna tot rampgebied verklaard; jongeren zouden er nergens meer voor deugen. Deze stigmatisering heeft als onvermijdelijk gevolg dat veel jongeren zich goed gaan voelen in die hun toebedeelde rol en zich er ook naar gaan gedragen.

Deze Tegenlichtuitzending is gebaseerd op het idee: geef groepen een camera om hun eigen activiteiten en leefomgeving te filmen. De gedachte hierachter is dat de camera hen in een reflectieve modus brengt, waardoor ze al anders gaan kijken en praten. Het draait in de filmpjes niet om negatieve kritiek, maar om wat de jongeren zelf zien, willen en kunnen. Het gaat om alternatieven, om hun antwoord op de vraag ‘wat wil je nu eigenlijk zelf?’

bijlagen

Jong in Rotterdam-Zuid is een montage van de filmpjes die de groepen gemaakt hebben. De jongeren kozen zelf de onderwerpen en de muziek. Zo interviewt een groep een ontspoorde jongen en probeert hem op het ‘rechte pad te brengen’ en wandelt een meidengroep door Rotterdam-Zuid terwijl ze zich afvragen waarom daar niets te doen is voor ze. Een andere groep filmt hun eigen buurt en geeft kritiek op de architectuur. Een groep voetbalmeiden interviewt één van hun moeders.

De verschillende groepen: een meidengroep uit Afrikaanderwijk, een voetbalmeiden- en een jongensgroep uit Hillesluis, Frees Runners uit IJsselmonde, twee rapgroepen uit Bloemhof, een pleingroep uit Charlois en de Heerjansweggroep uit Bloemhof.

Jong in Rotterdam-Zuid komt voort uit een eerder project getiteld ‘Kijk op Zuid’, dat Rob Schröder samen met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling maakte. Tien groepen jongeren uit de verschillende stadsdelen gingen in ‘Kijk op Zuid’ met een camera op pad om hun stad te laten zien. Hun – letterlijke - reflectie leverde een beeld op dat de media nooit haalt, variërend van kritische commentaren op nieuwbouw en pleinbeleid tot succesverhalen over ongekende prestaties op sportgebied en ‘social counseling’.

Samenstelling: Rob Schröder i.s.m. Henk Oosterling
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie: Doke Romeijn / Jos de Putter