Tegenlicht bezoekt een Grieks dorp in crisistijd

Een Griekse tragedie

Overleven op het Griekse platteland

Op 19 mei 2010 maakte de Griekse regering melding van een zeer zeldzame vondst van twee beelden uit de Griekse oudheid. De Kouros-beelden - beide 2700 jaar oud - waren aangetroffen op het landje van een Griekse boer, die van plan was om ze voor tientallen miljoenen euro's illegaal te verhandelen aan het buitenland. Tegenlicht gaat op zoek naar het mysterieuze verhaal achter de vondst van de twee beelden en stuit op een ware crime story, een whodunnit op het Griekse platteland.

bijlagen

Griekenland is een van eerste Europese landen die serieus in de problemen kwam toen in 2008 de financiele en economische crisis uitbrak. Afgelopen najaar bleek dat het Griekse begrotingstekort twee maal zo hoog uitviel als de Griekse regering de EU tot dan toe had voorgespiegeld. Het IMF en de Wereldbank kwamen in ruil voor steun met een pakket aan fikse noodmaatregelen die de Griekse regering moest uitvoeren. Een dreigend failliet is voorlopig afgewend maar de Grieken zullen zwaar moeten bezuinigen om het land weer op de rails te krijgen. De woede onder de bevolking groeit en dagelijks vullen de straten zich met demonstranten.

Wat betekent het voor een bevolking als een land failliet dreigt te gaan en welke impact heeft het bezuinigingsbeleid op het dagelijks leven van de Grieken? In Tegenlicht het portret van een dorp in crisistijd met in de hoofdrol boer Kostas, die om zijn hoofd boven water te houden alvast is begonnen met de uitverkoop van Griekenland.

meer zoals 'een griekse tragedie'