Iedereen herinnert zich nog de beelden van Milosevic, die geboeid per helikopter aankomt bij de gevangenis van het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Dit moment wordt gezien als het eind van het tijdperk Milosevic in Joegoslavië, een periode waarin de federatie uiteenviel, met oneindig veel leed voor een groot gedeelte van de bevolking. Maar hoe kon Milosevic aan de macht komen, en hoe kon hij zo lang zijn gang blijven gaan in een land wat nog geen dag rijden bij ons vandaan ligt? Een kort historisch overzicht van het tijdperk Milosevic.

Een korte geschiedenis

1987
Slobodan Milosevic laat voor het eerst van zich horen als hij tijdens een klein conflict tussen Serviërs en ethnische Albaniërs aanzet tot Servisch nationalisme.

1989
Milosevic wakkert het Servisch nationalisme verder aan tijdens een speech ter nagedachtenis van de nederlaag van de Serven tegen de Turken in 1489.

1990
Slobodan Milosevic wordt gekozen tot president van Servië.

1991
De eerste demonstraties tegen het bewind van Milosevic worden georganiseerd in Belgrado. Slovenië en Kroatië maken zich los van de Joegoslavische fedaratie. De Serven gebruiken geweld om dit te voorkomen, maar zonder succes.

1992
Ook Macedonië en Bosnië-Hercegovina maken zich los, maar Milosevic laat dit niet toe. Een burgeroorlog breekt uit, met duizenden slachtoffers. In deze periode is voor het eerst sprake van ethnische zuiveringen in Bosnië.

1993
De oorlog in Bosnië is in volle gang. Naar schattingen van de Verenigde Naties komen er 200.000 mensen om. De VN stelt Safe area’s in voor Bosnische moslims.

1995
Dutchbat wordt verdreven uit Srebrenica, terwijl de regio door de VN was aangemerkt als Safe Haven.

Terwijl de Europese Unie nog overlegt over een mogelijke oplossing voor het conflict in het voormalige Joegoslavië, dwingen de Verenigde Staten de strijdende partijen om tafel. Uit deze onderhandelingen komt het Dayton Vredesakkoord voort, waarin een multi-ethnische regering wordt vastgelegd.

1996
Er komen nieuwe verkiezingen voor het Joegoslavische parlement, wat alleen nog maar bestaat uit Servië en Montenegro. De oppositie, verenigd in een coalitie genaamd Zajedno ('samen'), roept zichzelf uit tot winnaar, maar Milosevic accepteert de uitslag niet. Er volgen massale demonstraties in Belgrado, waarna Milosevic de uitslag wel moet respecteren. Als gevolg van deze verkiezingen ontstaan er in verschillende steden stevige oppositiegroeperingen.

1997
Omdat Milosevic niet nog een termijn als president van Servië mag dienen, wordt hij uitgeroepen tot president van Joegoslavië.

1999
De NAVO start aanvallen tegen militaire in industriële doelen in Servië en Kosovo nadat Servische troepen de deelstaat zijn binnengetrokken. Na drie maanden trekt het Servische leger zich terug. Het internationale oorlogstribunaal in Den Haag stelt Milosevic officieel in staat van beschuldiging voor misdaden tegen de menselijkheid.

2000
Milosevic wordt in de verkiezingen verslagen door de oppositie onder leiding van Kostunica.

2001
Op 28 juni wordt Milosevic door de nieuwe regering overgedragen aan het internationale oorlogstribunaal in Den Haag.