Op deze pagina een overzicht van een aantal bronnen die we gebruikten bij het maken van deze uitzending, en die de moeite waard zijn voor degenen die meer over Zuid-Afrika of de verkrachtingsproblematiek willen weten. Links naar een aantal artikelen en websites staan hiernaast, korte besprekingen van een aantal aanbevolen boeken vindt u hieronder.

Boeken en websites over Zuid-Afrika

Aanbevolen boeken over Zuid-Afrika

Voor degenen die zich willen verdiepen in de geschiedenis van Zuid-Afrika zijn de boeken van Allister Sparks een must. Eerder verschenen van de hand van deze invloedrijke Zuid-Afrikaanse journalist ‘The Mind of South Africa’ (1990) over de turbulente geschiedenis van het land vanaf de zeventiende eeuw. Dit boek verscheen ook in Nederlandse vertaling onder de titel ‘De Kust van de Goede Hoop’ (Anthos). Zijn tweede boek, ‘Tomorrow is Another Country’, is een fascinerend verslag van de geheime onderhandelingen die vanaf eind jaren tachtig plaatsvonden tussen leden van het ANC en de leiders van de Broederbond, die uiteindelijk leidden tot de afschaffing van de apartheid.

De gebeurtenissen sindsdien worden door Sparks beschreven in het zojuist verschenen ‘Beyond the Miracle’. Het is een meeslepend en doorwrocht verslag van de revolutionaire veranderingen, zowel positief als negatief, in het land sinds het wonder van die transformatie. Ook dit boek verschijnt binnenkort in Nederlandse vertaling bij Anthos.

* Allister Sparks
‘Beyond the Miracle, inside the new South Africa’
Augustus 2003
ISBN 1861973373

Een beeld van het doen en denken van president Thabo Mbeki en zijn regering wordt geschetst in ‘Thabo Mbeki’s World’ van Dean Jacobs en Richard Calland. Een uitgebreide analyse van Mbeki’s leiderschap, zijn omstreden opvattingen over aids en zijn rol in het huidige en het toekomstige Zuid-Afrika.

* Dean Jacobs en Richard Calland
‘Thabo Mbeki’s World. The Politics and Ideology of the South African President’
Zed Books, 2003
ISBN 1842771795

Sombere getuigenissen van de situatie in Zuid-Afrika kenmerken het gehele oevre van de kersverse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. In het bijzonder verwijzen we hier naar zijn roman ‘Disgrace’ uit 1999. Een beklemmend verhaal dat zich afspeelt in de surrealistische werkelijkheid van het hedendaagse Zuid-Afrika waarin ook de verkrachtingsproblematiek een rol speelt. Het boek verscheen onder de titel ‘In Ongenade’ bij AMBO.

* J.M. Coetzee
In Ongenade
AMBO, 1999
ISBN: 9026316089

Tot slot verwijzen we naar het boek ‘De kleur van je hart’ van dichteres en journalist Antjie Krog. Op 19 juli 1995 stelde de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela de Waarheids- en Verzoeningscommissie in, die onder leiding kwam te staan van de Anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Krog volgde het werk van de commissie als journalist van dichtbij en verhaalt in haar boek over de wijze waarop de werkzaamheden van de Waarheidscommissie verliepen totdat op 29 oktober 1998 het eerste exemplaar van het lijvige commissierapport aan de president werd aangeboden.

* Antjie Krog
‘De Kleur van je Hart’
Mets en Schilt / Novib, 2000
ISBN: 90-5330-286-7