Marc Langeveld van hedgefonds Antaurus over de koers van de dollar t.o.v. goud. Is het wel waar dat de Verenigde Staten een 'strong dollar policy' voeren? Langeveld legt uit waarom dat voor de VS eigenlijk helemaal niet zo gunstig is.

Lage dollar Europees probleem
In 1971 deed Nixon's Minister van Financiën John Connally de volgende profetische uitspraak : "The dollar may be our currency, but it's your problem".

In het Reagan tijdperk van 1981-1989 deed een dollar nog omgerekend 1,81 euro, maar vandaag is dat nog maar 0,68 euro en als het G8-overleg blijft schitteren door besluiteloosheid dan hebben we de bodem nog niet gezien.

En toch heeft Amerika sinds het presidentschap van Bill Clinton de zogenaamde "strong dollar policy". Op het recente G8-overleg in Duitsland herhaalde Amerika's Minister van Financiën Paulson opnieuw dat Amerika vasthoudt aan een sterke dollar. Dit klinkt als de coach van de voetbalclub die tegen degradatie vecht, maar blijft volhouden dat ze de Champions League willen winnen.

Toch zit er bij de kromme redenering van Paulson een stuk logica, want de financiers van de Amerikaanse schulden mogen vooral niet zenuwachtig worden. De nationale schuld van Amerika groeit elke dag met 1,5 miljard dollar en bedraagt zo'n 9.115 miljard dollar (dat is 30.000 dollar per Amerikaan). De wereld bestaat uit landen met een spaaroverschot (o.a. China, Taiwan, Korea, Japan, Rusland, Opec en Nederland) en landen met een spaartekort (o.a. USA en UK). Amerika verbruikt met zijn (over)consumptie ruim 90% van het gezamenlijke spaaroverschot van alle andere landen. Landen als China, Rusland, Saudi- Arabië, maar ook Nederland zijn dus met hun olie- en exportreserves de banken/fi nanciers achter de oplopende Amerikaanse tekorten.

En daarin schuilt voor Paulson een risico, want deze landen zullen door de zwakke dollar ontevreden zijn met het rendement op hun Amerikaanse staatsobligaties. China, Rusland en nu ook Nigeria hebben laten weten hun dollarreserves meer te gaan diversificeren. Het lijkt een kwestie van tijd dat de zwakke dollar zal leiden tot een hogere risicopremie en dat vereiste hogere rendement kan alleen komen door lagere asset prijzen of een hogere rente, twee situaties waar de meeste Amerikanen, en zeker de Republikeinen op weg naar de verkiezingen, niet op zitten te wachten.

Gevaar hierbij is dat de economische wereldorde zich gaat herschikken. Gevoed door hun balansoverschotten en de hoge olieprijs worden Azië, Rusland en de olieproducerende landen steeds belangrijker, machtiger en niet te vergeten rijker. De balans van America Inc vertoont grote stress en kent een dagelijks cashflowtekort van USD 1,5 miljard. Was dit in het gewone bedrijfsleven gebeurd dan hadden de banken de kredietkraan al dichtgedraaid en had de aandelenkoers van dat bedrijf de waarde van confettipapier gehad. Als we de dollar als de aandelenkoers van America Inc beschouwen dan lijkt aan de daling daarvan nog geen einde te komen.

Door aanhoudende dollarzwakte, oplopende olieprijs en om zich heen slaande kredietcrisis kelderden de Westerse beurzen de afgelopen weken, maar de Chinese beurs staat dichtbij een nieuw record. Petrochina is door de onderliggende groei in reserves qua marktkapitalisatie inmiddels groter dan Exxon Mobil en Royal Dutch. China Development Bank probeerde tevergeefs samen met Barclays ABN Amro over te nemen. Niemand die zo'n aardverschuiving in de economische wereldorde 5 jaar geleden had durven voorspellen.

Er is een manier waarop Amerika haar relatieve macht kan repareren. Het is de Game, Set en Match van de stelling "the dollar may be our currency, but it's your problem". Terug naar de gestreste balans van America Inc die aan activazijde o.a. de grootste goudvoorraad ter wereld kent. Aan de passivazijde staan de aan het buitenland uitgegeven treasuries.

De balans van de beleggers in dit papier is hiervan de spiegel. Aan de activazijde hebben vooral de verschillende Europese centrale banken de afgelopen jaren goudvoorraden afgebouwd en geruild voor in theorie hoger renderend Amerikaans schuldpapier.

In een scenario waarin de dollar geleidelijk zou halveren, halveren ook de schulden van Amerika aan het buitenland, waarbij de relatieve rijkdom van de geldverstrekkers ook halveert. Omdat de meesten in zo'n scenario de toevlucht in het veilige goud zouden zoeken, wordt dan door de stijgende goudprijs vanzelf het land met de grootste goudvoorraad weer de machtigste en rijkste. Gezien de regelmatig terugkerende berichten over het diversificeren van dollarreserves door China, Rusland en Nigeria is men er daar blijkbaar niet helemaal gerust op. En aangezien de goudprijs parallel hieraan aan kracht blijft winnen, lijkt in het buitenland het verschuiven van Amerikaanse treasuries naar goud te accelereren.

Links of rechtsom, slecht nieuws voor de Europese concurrentiepositie, maar als je dit aan ziet komen dan kun je er als belegger misschien je voordeel mee doen. Braziliaans topmodel Gisele Bündchen laat zich tegenwoordig in elke valuta behalve de Amerikaanse dollar uitbetalen. Laten we er maar op vertrouwen dat de Europese centrale banken hetzelfde gochme hebben en proactief zullen handelen om voor dit scenario voldoende goudreserves in kluis te houden.

Door Marc Langeveld. Cash Today.nl, woensdag 19 december 2007.