Eeuw van de Stad is een crossmediaal project van de VPRO op radio, televisie, internet en in de gids in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).
De Tegenlicht documentaires zijn daarnaast mede ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden – vaak in sloppenwijken – en de mondiale trek naar de stad gaat door. Wat bepaalt de kwaliteit van leven in de stad? En hoe houden we de stad leefbaar? De VPRO duikt in het stadsleven op zoek naar nieuwe ideeën en maakt de balans op. Maakt de mens de stad of maakt de stad de mens?

Wereldwijd is een gigantische verplaatsing van mensen gaande. Elk uur trekken 7.500 mensen van het platteland naar een stad. Zo moet een bewoner van New Delhi minstens zeven uur rijden om buiten de stad te komen. En wie van New York naar Washington D.C. reist, komt niet eens meer buiten de stedelijke omgeving. Van de 3 miljard stadsbewoners op de wereld woont nu een derde in een sloppenwijk en dat aantal neemt snel toe. Over twintig jaar woont tweederde van de wereldbevolking in steden.

Juist nu veel steden uit hun voegen barsten, heeft de mondiale kredietcrisis overal ter wereld bouwprojecten lamgelegd. De stad staat onder druk en is daardoor meer dan ooit het speelveld van belangen en conflicten geworden. Maar de crisis biedt ook nieuwe mogelijkheden. Het is dus tijd om op nieuwe manieren naar de stad te kijken. Niet alleen als ruimte, maar ook als manier van leven, als kans en als mentaliteit. Wat betekent het om nooit meer de stad uit te komen? Hoe willen we de stad en vooral: hoe doen we dat?

---
Wat?

De VPRO brengt vijf nieuwe televisiedocumentaires (in coproductie met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam), vijf nieuwe radiodocumentaires en vijf nieuwe internetprojecten, waaronder het audiovisueel archief OPEN CITY (video sinds 1913, radio sinds 1926 – in aanbouw) én de festivalwebsite eeuwvandestad.nl. Op deze site leveren stadbewoners ideeën om het leven in hun stad te verbeteren, wordt door stadsexperts geblogd en bieden kunstenaars City One Minutes (stadsportretten-van-één-minuut) en bijzondere stadswandelingen aan. Bovendien zetten bekende VPRO-programma’s als De Avonden, Buitenhof, Andere Tijden, Boeken, Draadstaal, Tegenlicht, Metropolis en Holland Doc in deze periode verstedelijking op de agenda.

De Eeuw van de Stad-programmering is al vóór uitzending op radio en televisie beschikbaar op eeuwvandestad.nl. Ook worden de radio- en televisieprogramma’s aangeboden als downloads en podcasts tijdens de 4e IABR en is een nieuw audiovisueel archief van VPRO-producties over de stad vanaf september permanent online. De vormgeving voor Eeuw van de Stad wordt gemaakt door de master-studenten van de afdeling Ontwerpen van het Sandberg Instituut. De VPRO richt ook een eigen paviljoen in op de tentoonstelling van de 4e IABR (opening 24 september 2009).

drie afleveringen over steden