Alternatieve financiële systemen in Nederland

Als vervolg op de uitzending Waar is de woede ging Tegenlicht op zoek naar Nederlandse initiatiefnemers van alternatieve financiële systemen.

In de Tegenlicht-uitzending Waar is de woede? kwamen alternatieve geldsystemen in Oost-Europa en Azië aan de orde. Maar ook in Nederland zijn mensen actief op zoek naar alternatieven voor ons financiële systeem. Tegenlicht trok het land in en vroeg initiatiefnemers van deze alternatieve systemen en ontwikkelaars van ideeën voor een betere (financiële) toekomst: wat zou er volgens u moeten gebeuren? 

"Het idee dat het hoofddoel van een bedrijf 'winst maken' is, sprak mij niet aan"

Bas van Drooge - schrijver Jai & Eno

Op zoek naar ideeen over alternatieve manieren om de wereld, de economie en het financiele systeem vorm te geven, ging de Tegenlicht-redactie op bezoek bij Bas van Drooge, schrijver van het boek 'Jai & Eno in gesprek over de toekomstige inrichting van de wereld'. In het filmpje vertelt hij waarom hij het boek heeft geschreven en wat er volgens hem moet veranderen.

Bas van Drooge is ingenieur en politicoloog en vervulde diverse leidinggevende posities in private en publieke sector. Voor de KLM woonde en werkte hij in Europa en Azië, als directielid van Kenya Airways verbleef hij in Afrika. Als raadslid was hij actief in de Amsterdamse politiek. Nu leidt Van Drooge een overheidsbedrijf dat mensen naar werk begeleidt.

"Het liquiditeitsprobleem zorgt voor veel stil leed en zorgen in het MKB"

Ad Broere

Ad broere en Rob van Hilten werken aan de invoering van een financiele innovatie waarmee werkloosheid structureel kan worden aangepakt in Nederland, ontwikkeld door STRO.

Het door hen gesignaliseerde probleem: het liquiditeitsprobleem in het MKB. Bedrijven moeten hun leveranciers direct betalen, terwijl hun grote klanten vaak pas na maanden betalen. Tussen het moment dat een aankoop wordt gedaan (inkopen, grondstoffen), het product gefabriceerd wordt en de klant het ontvangen eindproduct betaalt, zit soms wel een half jaar, waardoor het bedrijf in deze tijd niet genoeg liquide middelen heeft om het bedrijf draaiende te houden. Banken en kredietverzekeraars zien deze sector van kleine en middelgrote zelfstandigen ook niet als hun verantwoordelijkheid.

Wilt u meer informatie over C3 netwerken kijk dan op www.socialtrade.org. Aanmelden als ondernemer of geïnteresseerde in C3 netwerken in Nederland kan via rob.vanhilten@socialtrade.org.

Carin Wormsbecher, directeur van Drukkerij Wedding in Harderwijk vertelt hieronder in alle openheid haar verhaal. Veel collega ondernemers, niet alleen in de grafische sector zullen hierin hun situatie herkennen. Het onderstreept de noodzaak van de financiele innovatie die Ad Broere en Rob van Hilten voor ogen hebben.

'Het is zwaar in de grafische industrie. De omzet is simpelweg met gemiddeld 25% gedaald. Ook dit jaar zal voor veel grafische bedrijven de daling doorzetten.
Het grootste gevaar om failliet te gaan is de cash flow.

Alle mogelijkheden om kosten te sparen hebben we benut. Het probleem is simpelweg dat onze machines te weinig draaien, maar de kosten lopen door. We hebben nu veel ruimte over in ons pand wat we niet benutten, maar de kosten daarvan lopen ook gewoon door.

Mochten we deze fase overleven dan staat ons een tweede (wellicht nog grotere) uitdaging te wachten. De enorme veranderingen in de grafische industrie schreeuwen om nieuwe wegen, dus nieuwe keuzes en nieuwe investeringen. Dat laatste is sowieso niet aan de orde. Want een bank geeft op basis van een negatieve cash flow geen financiering.

Conclusie: Investeringen in de grafische industrie zijn altijd middellange tot lange termijn. Je kunt dus zeggen dat de kosten die wij nu hebben voor een groot deel gebaseerd zijn op keuzes van minimaal drie jaar geleden. De houding van banken was van een totaal andere orde. Je maakt als ondernemer een keuze juist op basis van die kengetallen. Doordat de bank in minder dat een paar maanden zijn houding volledig heeft omgegooid, maakt dat we nu deze problemen hebben. Het kan toch niet zo zijn, dat de overheidssteun bedoeld is om banken overeind te houden? Wat moeten zij nog doen als er geen MKB meer is?'

- Carin Wormsbecher, directeur van Drukkerij Wedding in Harderwijk

TradeXchange Nederland

TradeXchange faciliteert de uitwisseling van producten en diensten tussen de aangesloten bedrijven om zo geld te besparen. Een TradeXchange-rekening is eigenlijk hetzelfde als een bankrekening, met dat verschil dat je geen geld in handen krijgt, maar een waarde aan tegoed op diensten en producten bij de aangesloten organisaties.

Binnen TradeXchange worden producten of diensten zelden direct geruild tegen andere producten of diensten, dus 1 op 1. In de praktijk worden de producten of diensten verhandeld met niets meer dan een online boekhoudsysteem die de transacties bijhoudt. Bij deze manier van zaken doen is geld in de meeste gevallen niet nodig. In feite is er een elektronische valuta gecreëerd (trade euro) die gewaarborgd is door de producten en diensten van de deelnemers.