PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven vertelde de Tweede Kamer in december 2010 dat een jeugdvriendje van hem is doodgeschoten door Hamasterroristen. Wat is het verhaal hierachter?

PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven. Hij was als onderzoeker verbonden aan het CIDI en was columnist van Christenen voor Israël.

Kortenoeven zei, om precies te zijn: “Mijn jeugdvriendje Rolf Kloppenburg, met wie ik ben opgegroeid – hij was gereformeerd, ik Nederlands-hervormd – werd in 1996 doodgeschoten door Hamasterroristen, omdat hij een jood was geworden.”

Bloedbad

Rolf Kloppenburg is inderdaad vermoord. Niet in 1996, maar twee jaar eerder, op 17 mei 1994. Hij was toen al bekeerd tot het jodendom en noemde zich Rafael Yairi. Samen met zijn gezin - zijn vrouw ontmoette hij tijdens zijn studie in Amsterdam - woonde hij in Kiryat Arba, een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De nederzetting ligt vlakbij Hebron, waar een kolonist in februari 1994 negenentwintig biddende moslims doodschoot in een moskee. Het bloedbad leidde tot protesten en rellen in de hele Westelijke Jordaanoever.

Krantenbericht over de moord op Kloppenburg (Boca Raton News, 18 mei 1994)

Hinderlaag

Yairi werd bijna drie maanden na deze moordpartij vermoord. Op de dag van zijn dood reed hij rond negen uur ‘s ochtends in een witte Fiat over een kronkelweg vlakbij Beit Haggai, een illegale nederzetting in de buurt van Hebron. Bij hem in de auto zat Margolit Ruth Shochat, een 48-jarige Israëlische vrouw en haar 21-jarige dochter Yael Naama. Bijna tweehonderd meter buiten Beit Haggai liepen ze in een hinderlaag en werd hun auto beschoten. Volgens het leger hadden minstens twee schutters meerdere salvo’s afgevuurd met automatische wapens. Shochat stierf meteen en Yairi overleed later ter plekke aan zijn verwondingen. Naama werd zwaargewond naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht.

Gespannen sfeer

Aan de moord op Yairi waren onrustige dagen voorafgegaan. Op maandag trokken kolonisten door Hebron om gebeden te zeggen voor het joodse Sjavoeot-feest. Onderweg kregen ze ruzie met moslims, die zeiden dat de kolonisten hen beledigden. ‘s Woensdags braken er opnieuw conflicten uit tussen Palestijnen en Israëliers. Israëliers schoten met scherp toen Palestijnen hen bekogelden met stenen. Achttien Palestijnen raakten gewond. De volgende dag werd Yairi gedood.

Hamas

Op de dag van de aanslag claimde een anonieme beller op de Israëlische radio dat de aanslag was opgezet door de Izzedine al-Qassam brigade, een gewapende tak van Hamas. De beller zei dat de aanslag een reactie was op het bloedbad in de moskee en het vredesakkoord dat Israël en de PLO in augustus 1994 tekenden. De Qassambrigade heeft nog vier andere Israëliers vermoord in drive-by-shootings. In september 1994 arresteerde het Israëlische leger acht Hamas-leden die onder meer verdacht werden van betrokkenheid bij de moord op Yairi. In 1995 werden de laatste toenmalig bekende leden van de Qassambrigade, waaronder de topman, geliquideerd door Israëlische veiligheidstroepen.