The Non-Global Global Crisis of 2008-2011

‘Alles kan anders,' zei de Spaanse socioloog Manuel Castells in deze Globaliseringslezing op 2 december 2011 in Felix Meritis in Amsterdam.

Overal in de wereld tonen mensen hun ongenoegen met het bestaande economisch systeem. De Occupy Now beweging maakt duidelijk dat men genoeg heeft van het botte kapitalisme. ‘Alles kan anders,' zei de Spaanse socioloog Manuel Castells in deze Globaliseringslezing The Non-Global Global Crisis of 2008-2011. De economische crisis heeft niet alleen economische maar ook culturele en sociale gevolgen. Dat dwingt ons andere wegen te zoeken. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, er bestaan al tal van alternatieven.

Castells is professor en bekleedt de Wallis Annenberg Chair in Communication Technology aan de University of Southern California, Los Angeles. In 2011 ontving hij de Erasmus Medal of Science from Academia Europaea. Als jonge man werd hij als studentenleider begin jaren zestig door generaal Franco verbannen uit Spanje. Hij staat bekend als een van de meest geciteerde sociologen en als analyticus die publiceerde over de informatie- en netwerkmaatschappij. In 2008 formeerde hij een denktank met internationale topwetenschappers, op verzoek van de prestigieuze Gulbenkian Foundation. Deze denktank, The Aftermath Network, buigt zich over oorzaak en gevolg van de economische crisis.

Programmamaker Bregtje van der Haak is als enige journalist lid van deze denktank. Ter gelegenheid van de 33e Globaliseringslezing, presenteerde de VPRO een DVD-Box met drie Tegenlicht uitzendingen van Bregtje van der Haak, evenals de documentaire die Castells zelf maakte over hoe mensen in Spanje nieuwe wegen zoeken om uit de crisis te komen.

Voorafgaand aan de lezing werd deze documentaire Another life is possible - Homage to Catalonia II van Joana Conill (Manuel Castells & Alex Ruiz) vertoond. Na de lezing vond er een discussie plaats met o.a. Caroline Nevejan en Paul van Seters, onder leiding van Markha Valenta.         

De Globaliseringslezing is een initiatief van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg.