Tegenlicht belegt in tarwe

"Mijn honger naar winst wordt keihard afgestraft. Aan het einde van mijn zoektocht sluit ik mijn portefeuille met een verlies van 31,07 procent en dat is 1553,35 euro." In de uitzending ‘De voedselspeculant’ maakte regisseur Kees Brouwer bekend hoeveel hij uiteindelijk heeft overgehouden aan zijn inleg van 5000 euro in landbouwproducten. Over zijn rol als speculant zegt hij: "Ik kan dit spelletje maar beter aan de echte speculanten over laten."

Kees Brouwer is met 5000 euro in de rol van speculant gekropen. Hij belegt in landbouwproducten. Met hulp van beleggingsadviseur Ruud van Megen stelde Kees voor de uitzending De voedselspeculant. Geld, graan en revolutie een portefeuille samen van voedselbeleggingen, met als enige doel een zo hoog mogelijk rendement. In een paar maanden heeft Kees' portefeuille in achtbaan gezeten met dramatische dieptepunten en kleine winstmomenten. De laatste maand namen de koersen een duikvlucht en stond zijn portefeuille weer op verlies. Kees heeft zijn strategie een paar weken voor de eindstreep omgegooid en alles ingezet op tarwefutures.

Boerenverstand: alles op graan

De tarwekoers was flink aan het dalen voordat Kees drie weken voor de uitzending alles op tarwe inzette. Kees volgde het advies op van een tarweboer die hij op het platteland van Ohio ontmoette. Niet zo slim wellicht op het eerste gezicht, maar hij hoopte dat het boerenverstand van de Amerikaanse graanproducent hem uiteindelijk geen windeieren zou leggen. Deze boer voorspelde dat de prijs van graan weer zou gaan stijgen.

Onberekenbaar speculatief

Kees zette alles in op de turbo long in tarwefutures. (Long houdt in dat je speculeert op een prijsstijging, terwijl short betekent dat een dalende koers juist winst oplevert. Zoals de naam al doet vermoeden versterkt de turbo door zijn hefboomwerking die winst of dat verlies). Als belegger nam Kees zo maximaal risico door op één paard te wedden. Het risicogetal van zijn portefeuille was hierdoor omhooggeschoten van 299 naar een onberekenbare eenheid. Oftewel Kees was een onberekenbaar speculatieve belegger.

De eindstand

Drie dagen voor de uitzending kwam er een eind aan Kees' beleggersavontuur en heeft hij al zijn turbo's verkocht met een verlies van 31,07 procent. Dit betekent dat er 3.446,65 euro overbleef van de inleg van 5000 euro. Hier kunt u de waardeschommelingen van Kees' portefeuille bekijken tijdens de hele beleggingsperiode (de paarse lijn, ten opzichte van de AEX in blauw).

Kees Brouwer test in Tunesië de kwaliteit van geïmporteerd graan.

Tussenstanden van ongerealiseerd rendement

Hieronder kunt u tot tien weken terug de wekelijkse tussenstanden van de waarde van Kees' beleggingen bekijken. Het ongerealiseerd rendement van de investeringen in voedsel. Met andere woorden: de winst of het verlies als Kees op dat moment zijn portefeuille had verkocht.

Week 10

De portefeuillewaarde ging deze week alle kanten op. De portefeuillewaarde was maandag met 225 euro toegenomen, nadat ie voor het weekend eerst met zo'n 450 euro was gedaald. Dit betekende een verlies van 225,97 ten opzichte van de week ervoor. Gecombineerd met een klein negatief saldo in kas van -0,55 betekent dit dat het vermogen deze week 4.089,89 euro bedroeg. Dat is 910,11 onder de aanvankelijk ingezette 5000 euro. (afb. 14 november)

Week 9

Deze week was de portefeuillewaarde nog redelijk stabiel gebleven, met een kleine daling van zo'n 54 euro naar 4.316,41 euro. Het verlies was daarmee een stuk kleiner dan de 761,90 euro van daarvoor. Gecombineerd met een klein negatief saldo in kas van -0,55 bedroeg het vermogen op dit moment 4.315,86 euro. (afb. 7 november)

Week 8

De koersen namen een duikvlucht en daarmee stond Kees' portefeuille deze week alweer op verlies. Met nog maar een paar weken voor de boeg heeft hij zijn strategie weer omgegooid en heeft nu alles ingezet op tarwefutures. (afb. 31 oktober)

Week 7

Op zijn trip naar Chicago is Kees ook bij een tarweboer in Ohio langsgeweest. Van hem kreeg Kees het dringende advies om nu long te gaan in tarwe. Dit boerenadvies heeft Kees geen windeieren gelegd: tarwe boekte deze week goede resultaten. Ongerealiseerd verlies van anderhalve maand geleden werd in deze week omgezet in ongerealiseerde winst. (afb. 24 oktober)

Week 6

Kees zette zijn volle vermogen in. Deze risicovolle beleggingsstrategie wierp deze week zijn vruchten af: van flink in de min sprong Kees naar de nul. We waren terug waar we begonnen waren. De teller stond weer op 5000 euro. (afb. 17 oktober)

Week 5

In week 5 heeft Kees het totale kassaldo dat hij nog te besteden had belegd in een turbo long op koffiefutures. Hoewel de directe resultaten van zijn nieuwe aankoop van koffie tegenvielen en de rijstfutures het nog slechter deden dan de week daarvoor, bleef de totale portefeuillewaarde nagenoeg onveranderd, dankzij goede resultaten bij futures van magere varkens en suiker. (afb. 10 oktober)

Week 4

Deze week terug ging het iets beter met de portefeuille van Kees, maar nog niet goed: de magere varkens en de tarwe stonden op winst, maar dat compenseerde bij lange na niet de negatieve cijfers die de rijst en suiker deze week wederom opleverden... (afb. 3 oktober)

Week 3

In week 3 geleden stond alleen de tarwe op winst. Dat is niet omdat de prijs van tarwefutures was gestegen, maar omdat Kees die week "short" op tarwe is gegaan en daarmee juist is gaan verdienen aan een dalende koers. (afb. 26 september)

Week 2

De prijs van tarwefutures kelderde deze week, een effect dat door de hefboom in de zogenaamde 'turbo' nog eens versterkt werd; de keerzijde van een risicovolle portefeuille... (afb. 19 sept. 2011)

Week 1

In week 1 stond de portefeuille op nog op winst... (afb. ongerealiseerd rendement 12 sept. 2011)

meer bijlagen bij de aflevering