Terug naar de basis van bankieren

Handelsbanken, een van origine een Zweedse bank, opgericht eind 19e eeuw, was de enige grote binnenlandse bank die de Zweedse bankencrisis van 1992 heeft overleefd zonder staatssteun. In 2002 opende voor het eerst ook een Handelsbanken in Nederland.

Een bank die bankiert

Het handelsmerk van de bank is terug naar de basis van bankieren. De bank is specialist in het kundig beheren van het geld van de klant. ‘Van een bank wil ik dat hij mijn geldzaken goed regelt, ondernemen doe ik zelf wel’, zo verkondigt een tevreden klant van de Nederlandse Handelsbanken in ‘De schuld van de bank’. ‘Banken blijven marketing technieken hanteren op klanten te werven. Ik wil gewoon een bank die bankiert.’ Ondanks de latere rente is hij overgestapt op Handelsbanken.

Simpel business model

‘Het voordeel van Handelsbanken ten opzichte van de Rabobank en de AMB Amro Bank is het ouderwetse business model’, zegt Mikael SØrensen, manager van de Handelsbanken in Nederland. De structuur van de bank is zo opgedeeld, dat elk compartiment onder de verantwoordelijkheid valt van een branche manager. Deze manager kan aangesproken worden op de keuzes en investeringen binnen zijn afdeling. Onverstandige of risicovolle keuzes bij het toezeggen van leningen komen zo direct bij de betrokken manager terug. Het bestuur van Handelsbanken rekent haar werknemers dus niet af op het halen van targets: het aantal hypotheken of leningen die een klant koopt.

Persoonlijk

Vertrouwen in de bank is een belangrijk speerpunt in het concept achter de Handelsbanken. Goede kennis van de klanten die bij de bank komen om geld te lenen of te sparen maakt een betere selectie mogelijk. S Ørensen: ‘Wij bezoeken alle panden waarvoor we een hypotheek uitgeven. We financieren niets wat we niet gezien hebben.’ Handelsbanken kan klanten deze persoonlijke service bieden door de onafhankelijke compartimenten binnen de bank. ‘Wij werken zonder budget en zonder lange termijn planning,’ vertelt de directeur van de Handelsbanken trots in 'De schuld van de bank'.