Chinese wijken in grote steden zijn er veel in het Westen, maar een Africatown in China? Minder waarschijnlijk, maar wel werkelijkheid in Guangzhou.

In Guangzhou, derde grootste stad van China, woont een groot aantal Afrikanen. Schattingen lopen nogal uiteen: van 20.000 tot 200.000. Hun aantal neemt in elk geval flink toe. Per jaar zou hun aantal met 30 tot 40% stijgen, volgens getallen van de Chinese overheid. Bijna allemaal wonen ze geconcentreerd in twee wijken: Yuexiu en Baiyun. Niet verwonderlijk, want integratie verloopt moeizaam.

Met als gevolg dat de wijk die door sommige Chinezen 'Chocolate City' wordt genoemd, gedomineerd wordt Afrikaanse winkeltjes met producten die compleet verschillen van lokale producten. Zoals te zien in dit videoverslag van de VJ Movement van ongeveer 7 minuten, dat laat zien hoe moeilijk de Afrikaanse bevolking in Guangzhou integreert. (Verslag in Spaans, Engelse ondertitels zijn in te schakelen.)

Verlopen visa

De Afrikaanse migranten in Guangzhou komen vooral uit Mali, Guinea, Kameroen, Liberia en Congo. Maar het overgrote deel komt uit Nigeria. Velen komen op een toeristenvisum, maar blijven langer dan het visum toestaat. Die illegale status maakt het inschatten van het exacte aantal Afrikanen in de stad lastig. En het geeft ze een illegale status die discriminatie verder in de hand werkt. Als reactie organiseren ze zich in lokale raden, vaak per land van herkomst. 

Reden om zich in Guangzhou te vestigen, is dat de stad dichtbij veel fabrieken ligt. Deze hoofdstad van de provincie Guangdong ligt aan de Parelrivier. In 2010 telt de stad 12,78 miljoen inwoners. De stad heette vroeger Canton, waarvan de lokale taal Kantonees is afgeleid. Dat de Afrikanen zich specifiek in de wijken Yuexiu en Baiyun vestigen zou te maken met het feit dat hier halal eten gekocht kan worden, omdat hier Chinese moslims wonen. Veel van de Afrikaanse immigranten zijn ook moslim.