Vernieuwende blik op migratie in boek Exceptional People

Angst voor immigratie is ongegrond en slecht voor de economie, zegt econoom en toekomstdenker Ian Goldin in de aflevering 'De toekomst komt uit Afrika'.

Door de toenemende vergrijzing in Europa neemt hier de vraag naar (Afrikaanse) migranten in de toekomst toe, denkt Goldin. Professor Internationale Gezondheid en wereldberoemd statisticus Hans Rosling laat in deze TED-talk duidelijk zien hoe de wereldbevolking zich ontwikkeld van 1960 tot 2050.

Waar volgens Rosling de sleutel ligt in de overlevingskansen van kinderen, benadrukt econoom Goldin de positieve effecten van migratie. De geschiedenis bewijst dat toonaangevende beschavingen groot zijn geworden door de kennis van migranten. Nieuwe ideeën en andere manieren om problemen aan te pakken ontstaan doordat verschillende mensen samenkomen.

Deze vernieuwende blik op migratie is te vinden in het boek Exceptional people: How Migration Shaped our World and Will Define our Future. Goldin schreef het samen met Geoffrey Cameron en Meera Balarajan. Goldin gelooft dat hijzelf zonder migranten niet zou hebben bestaan en schreef het boek ook omdat er volgens hem grote misverstanden zijn over migratie. De kosten worden vaak overschat en de opbrengsten niet voldoende gewaardeerd.

"Iedereen is een immigrant als je een paar generaties teruggaat."

Ian Goldin

Ian Goldin gelooft dat migratie ervoor heeft gezorgd dat we als soort hebben overleefd. Sterker nog, migratie is dat wat ons onderscheidt van dieren. Mensen kunnen in bijna alle geografische omstandigheden leven. Migratie heeft vooral negatieve gevolgen voor de landen waaruit de mensen wegstromen. De allerarmsten wagen de reis zelden. De migranten zijn vaak de dappere en bijzondere mensen, omdat zij risico’s durven nemen. Het is meestal de laatste oplossing, omdat niemand graag zijn thuis verlaat. In deze lezing van 2011 in Hong Kong gaat Ian Goldin dieper in op migratie in de wereld van nu.

Migranten gaan vooral naar naburige landen, waar ze een positieve bijdrage leveren aan de economie. Ze pikken geen banen in van de bevolking van het land, omdat ze vaak werk doen die die anderen liever niet doen. Ze brengen dynamiek en een innovatief klimaat met zich mee. Volgens Goldin is het niet voor niets dat veel nobelprijswinnaars migranten zijn. Het zijn de uitvinders die aan de rand van de maatschappij staan. Silicon Valley is daar een voorbeeld van.

Rooskleurige toekomst

Globalisering kan ervoor zorgen dat onze kennis toeneemt, maar daarvoor moeten we wel eerst over onze angst voor migratie heenkomen. Volgens Ian Goldin moet het Westen zich realiseren dat ze migranten nodig heeft om de economie draaiende te houden. Het wordt tijd dat mensen de negatieve associaties met migratie loslaten. Ten eerste, omdat dit ongegrond is en ten tweede omdat migratie nodig is om de gevolgen van vergrijzing tegen te gaan.

Daarnaast hebben we een morele verantwoordelijkheid voor mensen die door klimaatveranderingen hun thuis moeten verlaten. Goldin realiseert zich wel dat hoge concentraties van migranten in bijvoorbeeld het Italiaanse Lampedusa en Griekenland niet het beoogde positieve effect hebben. Een internationaal beleid voor migratie is daarom noodzakelijk. Een sociaal beleid moet ervoor zorgen dat de migranten betrokken worden in het land van aankomst en zich er waardevol voelen.

Als we de juiste maatregelen nemen en open staan voor migratie dan is Ian Goldin ervan overtuigd dat we een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.