Deel 2: Anonieme internetverbinding

Anoniem op het web surfen, zonder dat iemand meekijkt, lijkt een utopie. In deze gids een overzicht van tips om zo privé mogelijk online te gaan.

Wanneer u met een veilige computer met ontraceerbaar besturingssysteem verbinding gaat maken met internet, dan is het verbergen van de locatie vanaf waar u verbinding maakt, een goede stap om anoniem te blijven. Daarvoor zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, sommigen zelfs via computers in Rome.

Verbinden met een omweg

Het basisprincipe is dat u verbinding maakt via computers die op andere locaties staan, zodat uw eigen locatie moeilijker traceerbaar wordt. Dat kan bijvoorbeeld met proxydiensten, zoals FoxyProxy, Hola of Hide My Ass. De proxyserver dient als tussenlokatie en een site die u bezoekt, denkt dat het verkeer van die proxyserver komt. Door die extra stap kan internetten wel iets trager worden.

Een Virtual Private Network (VPN) hanteert hetzelfde principe, maar versleuteld daarnaast alle verzonden informatie. De VPN-server kan zelf alle informatie wel zien, dus het is noodzakelijk dat de aanbieder van een VPN geen logbestanden bijhoudt. Die extra laag beveiliging zorgt voor iets meer vertraging en vaak zijn VPN-diensten duurder. Goede voorbeelden zijn TorGuard en Private Internet Access, maar er zijn ook gratis VPN-diensten te vinden. Zowel proxies als VPN-diensten worden in de praktijk het meest gebruikt om diensten als BBC iPlayer of Hulu te kunnen kijken in landen waar deze anders geblokkeerd zou zijn.

Nog een stap verder

Dezelfde principes gelden voor het TOR-netwerk. Wie verbinding maakt via TOR (The Onion Router) wordt langs minstens drie andere computers geleid en bij elke stap worden gegevens opnieuw versleuteld, zoals lagen van een ui. Die computers zijn van vrijwilligers die samen het gedistribueerde TOR-netwerk vormen. Dat maakt het netwerk lastig plat te leggen door een overheid.

Al die verschillende stappen maken TOR langzaam. En een kwaadwillende vrijwilliger binnen het TOR-netwerk kan al het verkeer dat via zijn of haar computer surft wel bespieden. Om gebruik te maken van het TOR-netwerk kunt u kiezen voor de browser van TOR zelf of voor de Safeplug. Met dit kastje kunt u internetverkeer via het TOR-netwerk sturen en wordt u zelf ook een vrijwilliger binnen het TOR-netwerk.

Inkomend verkeer

Behalve verbergen vanaf waar u verbinding maakt met internet is het zaak het inkomende internetverkeer goed in de gaten te houden. Daar kan een firewall bij helpen. Windows heeft een eigen, ingebouwde firewall en anders zijn er gratis varianten als ZoneAlarm en Comodo. Deze firewalls kunnen controleren of verdachte pakketjes data via uw internetverbinding proberen binnen te komen. Standaard doen ze dat niet, maar sluiten ze alleen bepaalde poorten voor toegang van buitenaf. Een firewall effectief configureren vergt de nodige kennis van netwerktechnologie.