Maak in de bonusvideo kennis met besturingssysteem FrankOS

Bepaalt de technologie waar jij je tijd aan besteedt of laat je technologie voor jou werken? Het fonkelnieuwe FrankOS geeft tips om de controle in handen te nemen.

In de Tegenlicht-uitzending 'De herovering van het nu' betoogt Douglas Rushkoff dat technologie vooral bezig is jouw ogen zolang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Op die manier wordt er immers geld aan je verdiend. In zijn eerdere boek Program or be programmed betoogde de media-theoreticus dat door te leren programmeren de controle over technologie kan worden terug gewonnen. En op die manier de controle over je tijd. Om je daarbij te helpen introduceren we in de volgende video het besturingssysteem FrankOS

Het FrankOS is Frank Bosma, programmeur bij VPRO Digitaal. Volgens hem kan leren programmeren wel nuttig zijn, maar zijn er vele andere tools om baas te worden over techniek. Een goede site om te starten, is Lifehacking.nl. Hier vind je veel handige tips en tools zoals aantekeningensite Evernote, formulierenbouwer FormAssembly en mailprogramma MailChimp.

Een bijzonder handige tool is If This Then That. Op die site kun je diverse functies van verschillende sites aan elkaar knopen via de programmeerconstructie 'als dit, dan dat'. Is er een foto waarin je getagd wordt op Facebook? Dan kan er een tweet naar je gestuurd worden? Wordt het morgen warmer dan 20 graden Celsius? Dan kan daar een aantekening van worden gemaakt in Evernote. Zo kun je met IFTTT op zeer basale en gebruikersvriendelijke wijze programmeren. Vind je dat nog steeds ingewikkeld, dan zijn er voorgeprogrammeerde recepten die je kan gebruiken.

Een eigen site beginnen

Wie een stap verder wil gaan, kan een eigen site beginnen. Door een eigen site te starten, word je gedwongen nog actiever met code aan de slag te gaan. Veel code is al, maar door kleine aanpassingen te doen, leer je spelenderwijs met code om te gaan. Er zijn veel sites waar je op een simpele manier een site kan beginnen, maar wie gaat voor gebruikersvriendelijk geavanceerd, kiest voor Wordpress. Het makkelijkst is via Wordpress.com, gevorderde gebruikers gaan naar Wordpress.org om het systeem op een eigen server te installeren. Wil je een eigen winkel beginnen, dan kun je voor een systeem kiezen als Magento. Voor beide systemen kun je op zoek naar kant-en-klare, professionele templates op Themeforest.

Als je met dergelijke content management systemen (CMS) aan de slag gaat, dan is het wel handig om iets te gaan leren over programmeren. Een goed begin is om in de standaardcode van Wordpress te spieken en kleine aanpassingen te doen. Je kan ook spieken op een site als Github.com waar delen code worden gedeeld. Spieken zonder basiskennis is link, een fout is zo gemaakt. Wie er serieus werk van wil maken, kan kiezen uit vele bronnen. Goede startpunten zijn de W3Schools, het Mozilla Developer Network of HTML5 Doctor.

Voor gevorderden

Krijg je de smaak te pakken en wil je verder spelen met programmeren, coderen en voel je jezelf een heuse hacker? Dan zijn er handige sites om je stapsgewijs op gang te helpen. Wil je stukjes HTML, CSS of JavaScript programmeren en delen? Dat kan op JsFiddle. Schrijf je liever Pens dan Fiddles? Dan kan je terecht bij CodePen, waar je ook feedback van andere programmeurs kan krijgen en code kan testen. Is fiddlen en pennen beiden niks voor je, dan is er nog het vergelijkbare Dabblet. Voor een mix van verschillende stukken code (mash ups) is er ProgrammableWeb.

 

Zelf leren programmeren

Wil je ondanks alle tools en hulpmiddelen toch liever zelf programmeren? Ook daar zijn handige hulpmiddelen voor. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is een van de initiatiefnemers van Code.org waar je kan beginnen aan een Hour of Code. Door middel van erg basale spelletjes en oefeningen worden je hier de basisbeginselen van programmeren geleerd. 

Het initiatief dat het FrankOS je van harte kan aanraden, is het iets meer geavanceerde Codecademy. In verschillende klassen kan je hier stapsgewijs en in een heel fraaie online omgeving leren programmeren. Er zijn cursussen voor Javascript, PHP, Ruby, Python en andere programmeertalen. De site houdt bij waar je bent in een lesprogramma en stuurt je vriendelijke herinneringen om de klas af te maken. Kortom, niks staat je in de weg om een programmeertaal te leren.

Lukt het toch niet en loop je vast, dan is Stack Overflow een goede site om aan te kloppen. Deze Quora voor professionele en enthousiaste programmeurs is de plek om vragen stellen of vragen van anderen te beantwoorden.

Programmeerklasgenoten

Toch kan dat lastig zijn. Net als in een echte klas is het fijn om klasgenoten te hebben. Daarom nodigen we je uit om deel te nemen aan deze Tegenlicht-groep op Facebook. Alle deelnemers van deze groep roepen we op om de volledige cursus HTML en CSS te volgen op Codecademy. Deze beginnerscursus vergt volgens de site zelf in totaal 7 uur. We starten op maandag 14 april (een dag na de uitzending van 'De herovering van het nu') en willen twee weken later, op maandag 28 april de cursus afgerond hebben. Meld je aan bij de Facebook-groep voor meer informatie.