Veel initiatieven en een aantal getallen passeren de revue in 'De kracht van water'. Lees meer over de Green City Index, het Fosvaatje en Zenrainman.

Grondstoffenfabriek

Het Fosvaatje is een initiatief van de Grondstoffenfabriek.  De 25 waterschappen werken samen aan het winnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater, zoals fosfaat, stikstof, kalium en bouwstenen voor bio-plastics. Niet alleen om te verduurzamen, maar financieel voordeel speelt ook een rol. Op dit moment zijn er drie inhoudelijke werkgroepen actief: fosfaat, cellulose en bioplastics. 

meer op de site van Grondstoffenfabriek

 

Zenrainman

In India zien we in 'De kracht van water' Vishwanath Shrikantayah aan het werk. Hij is actief op Youtube op het kanaal Zenrainman. Op dat kanaal en op de site Rainwater Club geeft hij tips voor het opvangen van regenwater en hoe je dat kan opslaan.

bekijk het Youtube-kanaal van Zenrainman

Vraag naar water

"In 2030 is de vraag naar water 40% hoger dan het aanbod." Die stelling komt uit het rapport Charting Our Water Future uitgevoerd door McKinsey & Company, uitgebracht in 2009. Opdracht voor het onderzoek is gegeven door de 2030 Water Resources Group, een groep in het leven geroepen door een onderdeel van de World Bank en verschillende bedrijven, waar onder The Coca Cola Group, Nestlé en Syngenta AG. Het voorwoord is geschreven door de toenmalige prins Willem-Alexander. 

De onderzoekers schrijven in het rapport: "In 2030, met een gemiddeld economisch groeiscenario, en als er geen efficiëntiewinst wordt geboekt, groeit de wereldwijde vraag naar water van 4500 miljard m3 naar 6900 miljard m3. Dat is een volle 40 procent boven het momenteel bereikbare, betrouwbare aanbod."

lees de samenvatting van het onderzoek Charting Our Water Future (PDF-bestand)

Green City Index

Volgens de Green City Index van Siemens zijn steden met actieve burgers de meest groene steden. De index is voorzien van een uitgebreide site waar alle resultaten zijn te bekijken en de methodologie is beschreven. Binnen Europa komt Kopenhagen als groenste stad uit de bus, gevolgd door Stockholm en Oslo. Amsterdam bezet de vijfde plek, maar scoort het hoogst op gebied van landgebruik, afval en water.

bekijk de Green City Index

Biopolus

De kas in Budapest in Hongarije is een BioMakerie, een levende fabriek om duurzaamheidsproblemen in de stad op te lossen. Op de site van Biopolus is meer info te vinden en kun je ook patron worden door een donatie te doen.

meer informatie bij Biopolus