Van plan om een filmpje in te sturen voor het <a href="/tegenlicht/nieuws/2013/juni/creatief-met-armoede.html">crowdsource-initiatief van Tegenlicht</a>? Lees dan eerst deze filmptips.

Onderstaande tips zijn bedoeld als advies. Ze zijn niet volledig en het zijn geen strikte regels. Heb je zelf aanvullende, andere of betere tips? Reageer dan onderaan dit artikel met jouw tips. 

Show, don't tell

Als je iets kan laten zien, dan hoef je het niet te vertellen. Voorkom dat je veel gaat uitleggen of erover praten, als je het ook kan laten zien. Een actie of een handeling in beeld werkt beter dan een uitgebreid verhaal.

Let op geluid

Geluid is bij filmen vaak het lastigst. De microfoon van een camera is niet altijd even goed, met veel wind kan iemand onverstaanbaar worden. Als je echt iets cruciaals moet vertellen, let er dan op dat je goed verstaanbaar bent en/of dat je beschikking hebt over een goede microfoon. 

Laat de omgeving zien

Film geen mensen tegen een blinde muur, maar zorg dat er op de achtergrond ook iets is te zien. Het is altijd fijner om iets van de omgeving te kunnen zien, dan wanneer je alleen maar het hoofd van iemand ziet.

Terugkijken en -luisteren

Als je gaat opnemen, kijk dan na een paar minuten even terug wat je hebt opgenomen. Zijn het beeld en geluid goed? Heb je het lensdopje eraf gehaald? Altijd beter om daar na vijf minuten achter te komen, dan pas na een uur. 

Technische details

Nog wat technische details:

- Film met aspect ratio 16:9 (widescreen).

- Gebruik de hoogste mogelijke resolutie (1920 bij 1080, 25 fps).

- Bij voorkeur DVCpro, DVCam, XDCam of vergelijkbare formaten.

- Vermijd overgangen als fades of  wipes.

- Geen teksten of titels in beeld (stuur teksten eventueel los op).

- Hou het beeld dus zo schoon mogelijk.

- Vermeng geen muziek met gesproken tekst. Hou de audiokanalen gescheiden.