In de afgelopen serie presenteerde Tegenlicht wederom een aantal inspirerende denkers. Van Douglas Rushkoff over marktwerking tot Ian Goldin over migratie. Lees hun bio's en laat u inspireren.

Nick Bostrom

In de eerste aflevering van deze reeks vertelt Nick Bostrom over niets minder dan de toekomst van de mensheid. De 39-jarige filosoof en Oxford-wetenschapper houdt zich bezig met de grote vraagstukken voor de mensheid. In de aflevering 'Agenda 2013' praatte hij over zijn zorgen over de manier waarop de mensheid voortraast.

"We have the pedal to the metal, We are accelerating ahead, we're going faster and faster. Maybe not with very much foresight or very much of a plan as to where we want to end up. But we are going really fast, accelerating." 

Nick Bostrom

Douglas Rushkoff

In de aflevering 'Gaten in de markt' praat Douglas Rushkoff over economie en multinationals. Hij wil de maatschappij wakker schudden uit een kapitalistische nachtmerrie. De Amerikaanse mediacriticus, columnist, documentairemaker en schrijver van boeken en graphic novels beschrijft in zijn boek Life Inc. de term 'corporatisme', de manier waarop we marktdenken onbewust toepassen in elk aspect van ons leven.

Paul Verhaeghe

Vlaamse psycholoog Paul Verhaeghe haalt in 'Gaten in de markt' hard uit naar het neoliberalisme. "Het neoliberalisme is een mislukking op economisch vlak, een ramp op maatschappelijk vlak en ronduit gevaarlijk op psychologisch vlak." De auteur van het boek 'Identiteit' vindt dat we moeten realiseren dat wij het systeem zijn en dus niet de schuld aan neoliberalisme of de markt moeten geven.

"The purpose of work is not to make money. The purpose of work is to make the workers, whether working stiffs or top executives, feel good about life." 

Ricardo Semler

Ricardo Semler

Ricardo Semler is de hoofdpersoon van de aflevering 'De kapitale kracht van geluk'. De Braziliaanse topondernemer is schatrijk geworden door zijn werknemers gelukkig te maken. Hij geeft leiding aan het bedrijf Semco en heeft zijn werknemers zelf verantwoordelijk gemaakt voor hun werktijden en salaris.

Ian Goldin

In de aflevering 'De toekomst komt uit Afrika' vertelt de Zuid-Afrikaan Ian Goldin over mondialisering en migratie. De directeur van de Oxford Martin School heeft zich als doel gesteld om oplossingen te vinden voor problemen veroorzaakt door de groeiende wereldbevolking.

"Deze stapeling van crises is een zegen. Crises vormen de ideale voedingsbodem voor transities."

Jan Rotmans

Peter Diamandis

In de aflevering 'Overvloed' kijken we naar de toekomst met Peter Diamandis. Hij gelooft in een toekomst waarin technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot alle basisbehoeftes. Zoals schoon water, eten, gezondheidszorg en onderwijs.

Jan Rotmans

Hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans vertelt in de aflevering 'TransitieNL. Kiemen van het nieuwe Nederland' over de crisis als kans. Volgens hem hebben mensen crises nodig om veranderingen door te willen voeren. Die veranderingen komen van onderop.