Zelf aan de slag om je eetpatroon te veranderen met behulp van techniek? Deze mand vol apps helpt je van supermarkt tot vuilnisbak.

Met behulp van technologie je eigen eetgedrag aanpassen, kan op heel veel verschillende manieren. Gadgets voor in de keuken, apparaten om gegevens over jezelf bij te houden of digitale vorken en lepels die helpen goed te eten. In dit artikel richten we ons op apps die je helpen om bewuster voedsel in te slaan, minder ingrediënten te verspillen en het makkelijker te maken om lokaal en seizoensgebonden te eten.

Boodschapps

Bewuster met eten omgaan, begint met gericht boodschappen doen. Wie niet teveel haalt, houdt minder over en dat bespaart afval. Via Appie kun je gemakkelijk alle ingrediënten van een recept aan een boodschappenlijstje toevoegen en een voor een afstrepen. Andere handige apps om een lijstje te maken zijn Out of milk en Buy me a pie!

Dat is handig, maar dan wil je het liefst de meest verantwoorde producten aan je lijstje toevoegen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld Boodschapp gebruiken. Hiermee kun je een product scannen en vergelijken met andere producten op basis van een score. De app geeft overzichtelijke informatie over producten en de variant Boodschapp Glutenvrij laat zien welke ingrediënten gluten en lactose bevatten. Helaas is deze app er alleen voor iOS. 

Wie met een iOS- of Android-telefoon producten wil scannen, kan terecht bij Questionmark. Deze app is het resultaat van een samenwerking tussen onder andere Greenpeace, Nudge en KesselsKramer en is de opvolger van SuperWijzer. Met deze app kun je producten scannen en die krijgen een duurzaamheidsscore, gebaseerd op de thema's volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn.

Een Amerikaanse variant op dit principe die meer op gezondheid is gefocust, is Fooducate. Deze app helpt je om een dieet te volgen en gezondheidsdoelen te halen. Hun database met producten kun je ook online raadplegen.

Lokaal volgens seizoenen

Wil je lokaal voedsel eten en het liefst ook alleen seizoensgroenten dan zijn er een paar apps die uitkomst bieden. Milieu Centraal ontwikkelde de Groente- en fruitkalender, een website maar ook als app beschikbaar voor iOS en Android. Deze app deelt producten in klasses in waarbij A en B het meest milieuvriendelijk zijn en D en E de meeste milieubelasting veroorzaken. De score kan per maand voor elk product wisselen en er wordt gekeken naar teelt, transport en verpakking van groente en fruit. Een Amerikaanse variant is Harvest, alleen voor iOS.

Een andere goede tip is de Buitenmarkt app. Hier kun je lokale aanbieders vinden groente, fruit, eieren, zuivel, vlees, vis, kruiden en meer. Aanvullingen voor de app kunnen door gebruikers worden aangemeld. Naast deze apps zijn er ook handige sites, zoals Lekker naar de boer en Van Eigen Erf. Ze zijn allemaal beschreven in deze blogpost op Awkwardduckling.nl. Wie liever in de stad blijft, maar wel op zoek is naar biologische en fairtrade producten kan gebruiken maken van EerlijkWinkelen.

Afvalverwerking

Ondanks alle zorgvuldige boodschappen met verantwoorde producten kan het nog steeds voorkomen dat er ingrediënten overblijven. Er zijn verschillende apps die daarbij helpen. Handpick is een app waarmee je verschillende ingrediënten kan aangeven die je in huis hebt op basis waarvan je dan recepten krijgt voorgeschoteld.

Een andere app die daarbij helpt is van Love Food Hate Waste. Een Nederlandse app die helpt met voedselafval bestrijden is Slim Koken van het Voedingscentrum. Naast recepten biedt deze app ook koop-, kook- en bewaartips. Behalve deze apps is de website Kliekipedia opgericht door SIRE met medewerking van het Voedingscentrum.

Je kunt kliekjes ook delen met anderen. In Amerika is de app LeftoverSwap beschikbaar voor iOS. Android is in ontwikkeling. Mensen wiens oog groter was dan de maag kunnen een foto van het overgebleven eten maken, terwijl anderen het kunnen ophalen. Voor professionele keukens heeft Unilever de app Wise up on Waste ontwikkeld. Door gegevens over ontbijt, lunch en diner bij te houden, kunnen keukens kijken waar ze het meeste kunnen besparen.

Gewapend met smartphone en deze apps kan je van supermarkt tot afvalbak je eten zo optimaal en bewust mogelijk nuttigen. Heb jij nog tips voor andere apps die in deze mand moeten? Laat het ons zeker weten via de reactiemogelijkheid hieronder.