De blockchain-technologie waarvan bitcoin gebruik maakt, is misschien wel een grotere revolutie dan de munt zelf. Wat kun je er nog meer mee?

Voor veel gelovigen gaat bitcoin de wereld veranderen, maar zoveel enthousiasme roept ook net zoveel kritiek op. Critici en gelovigen zijn het echter over één ding eens: de achterliggende blockchain-technlogie waar bitcoins gebruik van maken is echt revolutionair. 

Dit decentraal gedistribueerde grootboek is de sleutel waarom bitcoins geen banken nodig hebben als vertrouwde derde partij. Iedereen houdt de administratie gezamenlijk bij en die techniek is ook goed toepasbaar op talloze andere vlakken. Van een huwelijk tot en met het kadaster.  

Het eerste blockchain-huwelijk

Op 5 oktober 2015 vond het eerste blockchain-huwelijk plaats in The Walt Disney World Resort in Florida, Verenigde Staten. Het huwelijk van ondernemer David Mondrus en zijn Fillipijnse verloofde Joyce Bayo werd mogelijk gemaakt door Bitnation, een organisatie die overheidsdiensten via de blockchaintechnologie aanbiedt. Mondrus, de bruidegom, zelf adviseur van Bitnation, is dolgelukkig met zijn high-tech huwelijk.
 

We believe that like the blockchain, our love and marriage are forever and that our relationship is not defined by governments or the church.  So enshrining our commitment to each other in the blockchain in front of our friends is very dear to us.

David Mondrus

Het blockchain-huwelijk biedt alle mensen de mogelijkheid om met elkaar te trouwen. Ook als je relatie misschien niet binnen de huidige kaders van de regering past. Polygame groepen, homo-huwelijken, iedereen mag trouwen via de blockchain-technologie. Via dit systeem wordt elk huwelijk op een veilige en permanente plek vastgelegd en kan elke landsgrens en elk wettelijk verbod overkomelijk worden.

Kadaster in Honduras

Factom, een Amerikaans bedrijf uit Austin, Texas, is begin 2015 gestart om het landeigendom register van Honduras via de blockchain-technologie te documenteren. Dit meldde Reuters afgelopen voorjaar. In Honduras is deze registratie namelijk een groot probleem. In het verleden is de database gehackt en bureaucraten konden zichzelf tegoed doen met de mooiste strandwoningen.

Door middel van de blockchain-technologie kan Honduras de bestaande systemen aftroeven en een veiligere omgeving ontwikkelen voor de registratie van landeigendommen, hypotheken, contracten en minerale rechten. Tevens geeft het een prikkel aan de landeigenaren van het ongeveer 60% ongedocumenteerde land in Honduras, om hun land wel te registreren.

Of het project gaat slagen moet nog blijken. Het doel is om eind 2015 een pilot-project te hebben afgerond.

Digitaal paspoort

Vervalsde paspoorten en strenge grenscontroles kunnen dankzij een blockchain-paspoort tot het verleden behoren. Hacker Christopher Ellis wil het gangbare paspoort met gebreken de wereld uithelpen door het 'World Citizenship Passport' te introduceren.

De honderden verschillende landen met ieder hun eigen regelgeving zijn Ellis een doorn in het oog. Door de diverse richtlijnen wordt paspoortfraude makkelijker gemaakt. Dit probleem kan verholpen worden door decentralisatie via blockchain-technologie. Hierdoor heeft geen land of autoriteit meer de controle over het systeem. Alle documentatie wordt opgeslagen in het gedistribueerde grootboek. Op zijn website vertelt Ellis hoe zo'n digitaal paspoort gemaakt zou kunnen worden.

Hoewel Ellis niet alleen staat in zijn visie, partijen als Onename en het eerder genoemde Bitnation zijn ook bezig met blockchain-identificatie, lijkt het er niet op dat we ons burgerschap in de nabije toekomst via blockchain registreren. De gedachte dat alle overheden instemmen met dit systeem is ondenkbaar en dat is de grootste hobbel in de weg naar een blockchain-paspoort.

Het internet zoals het bedoeld was

Alle evangelisten van bitcoin worden pas echt opgewonden als iemand over Ethereum begint. Het is een platform dat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om gemakkelijker programma's te bouwen die gebruik maken van blockchain-technologie. Het is op zichzelf dus nog niks, maar de ambitie is groot: "Ethereum is how the Internet was supposed to work."

Op dit moment is alleen Frontier een concreet product dat gebruik maakt van Ethereum, een Javascript-omgeving om programma's mee te maken. Daardoor kunnen veel meer ontwikkelaars software bouwen waarmee de gegevens met blockchain decentraal opgeslagen worden. Denk bijvoorbeeld aan een sociaal netwerk dat concurreert met Facebook, waarbij al jouw gegevens niet bij één partij als Facebook zijn opgeslagen, maar decentraal in het blockchain-grootboek.

Met deze technologie kunnen ook smart contracts worden afgesloten, iets waar grote banken mee experimenteren. Dat zou notarissen overbodig kunnen maken. Samsung en IBM gebruiken Ethereum samen met twee andere technologieën (BitTorrent en Telehash) in het ADEPT-systeem. Een voorbeeld van wat deze technologie zou kunnen, is de sensoren van een Samsung-wasmachine gebruiken om te kijken wanneer het wasmiddel op is. Er kan dan meteen nieuw wasmiddel besteld worden, zonder tussenkomst van een bedrijf als Paypal of een creditcardbedrijf.

Voorlopig zijn het allemaal nog beloftes, maar de behoefte om internet te decentraliseren lijkt zo groot, dat er een goede kans is dat ontwikkelaars diensten met Ethereum gaan ontwikkelen. Hoe snel dat gebeuren, is nog onduidelijk.