Al heel jong zagen Milan en zijn broer Patrick de documentaire An Inconvenient Truth. Nu helpen ze duizenden mensen zelf zonne-energie op te wekken.

Milan van der Meulen is Climate Reality Leader en samen met zijn vader en broer oprichter van Enie.nl. Ze helpen mensen om over te stappen op zelfopgewekte zonne-energie, onafhankelijk van energiemaatschappijen. De heren van Enie.nl geven eerst advies op maat, waarna ze zonnepanelen van hoge kwaliteit op het dak monteren. Zo maken ze duurzame energie toegankelijk voor iedereen.

Groene revolutie

Acht jaar geleden zagen de broers Van der Meulen de documentaire van Al Gore, An Inconvenient Truth. Milan was op dat moment dertien jaar oud. Deze waarheid was voor hem en zijn broer zo ongemakkelijk, dat het klimaatprobleem ze niet meer losgelaten heeft. "Dat we zo onder de indruk van deze documentaire waren, was misschien juist omdat we nog jong waren."

Milan en Patrick komen uit een echt ondernemersgezin. Drie jaar geleden zetten ze hun zorgen over het klimaatprobleem om in actie. "We voelden een soort groene revolutie opkomen van mensen die behoefte hebben aan onafhankelijkheid." Ze gingen bij zichzelf te rade hoe ze deze groep zouden kunnen bedienen, en kwamen zo uit op het concept van Enie.nl.
 

We waren doordrongen van het feit: er moet iets gebeuren. Als je vervolgens het gevoel krijgt dat er nog veel te weinig gebeurt vanuit de politiek, krijg je de neiging om het heft in eigen handen te nemen.

Milan

Lessen van Al Gore

Eerder dit jaar keken de broers Van der Meulen hoe ze hun eigen bedrijf nog groener konden maken. Ze kwamen in contact met de organisatie van Al Gore en zijn uitgenodigd om naar Miami, Florida te komen. Daar hebben ze in september een training van hun idool gekregen. "Niet alleen om te kijken naar de gevolgen van klimaatverandering, maar ook naar de kansen die het biedt."

In Miami kregen de broers een divers programma voorgeschoteld. Tijdens de trainingsweek werd er niet alleen veel wetenschappelijke kennis gedeeld, maar ook werd het communiceren van de boodschap uitgebreid behandeld. "We kregen trainingen van de communicatiemensen die op dit moment de Amerikaanse politici adviseren." Ze mogen zich nu officieel Climate Reality Leader noemen, en verspreiden het evangelie van hun Amerikaanse voorbeeld.

Radicaal anders

Als jonge ondernemers ervaren ze welke valkuilen het opzetten van een startup kent. "In het begin deden we wat veel jonge ondernemers doen: proberen de beste kwaliteit voor de laagste prijs te bieden." Zonnepanelen kun je dan uit China halen, maar als die maar een paar jaar meegaan geeft dat te denken: "Worden ze wel duurzaam geproduceerd? Hebben de mensen die deze panelen maken wel plezier in het werk?"

Milan en Patrick trokken hun conclusies en besloten het radicaal anders aan te gaan pakken. "Dat is niet de makkelijkste weg, maar wel degene die het meeste recht doet aan de visie die wij erop nahouden." Resultaat is dat ze niet de goedkoopste zijn, maar wel een verantwoord product leveren waar ze zelf achter staan.

Na de training bij Al Gore vroegen de jonge ondernemers zich af hoe ze het geleerde nog beter binnen hun bedrijf kunnen toepassen. Bij het analyseren van hun eigen CO2-uitstoot komen ze tot de conclusie dat vooral het op bezoek gaan bij klanten per auto, een van de boosdoeners is. Goed voor zeventig procent van hun totale CO2-uitstoot. Momenteel experimenteren ze daarom met het verlenen van advies op afstand: "Bijna iedereen in Nederland heeft een internetverbinding, waarom maken we daar geen gebruik van?"
 

Als je eenmaal besmet bent met het duurzaamheidsvirus krijg je steeds meer creatieve ideeën om een bijdrage te leveren.

Milan

Toekomstdromen

"Als ik in het nieuws lees dat er geprotesteerd wordt tegen de komst van een windmolenpark, merk ik dat we tegen een bepaalde grens aanlopen." Milan hoopt dat deze grens doorbroken wordt, en we het omslagpunt naderen waarbij mensen massaal overstappen naar duurzame energie. Hij houdt de ontwikkelingen rond de klimaattop in Parijs nauwlettend in de gaten.

"Echte verandering moet van de mensen zelf komen", zo stelt Milan. "In het geval van Urgenda bijvoorbeeld, zie je dat een groep individuen samen een rechtszaak tegen de staat begint om een beter beleid af te dwingen." Wel zou hij het mooier vinden als de politiek het goede voorbeeld zou geven. "Ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland, waar de overheid wel een leidende rol heeft."

In Nederland groeit het aantal mensen dat overstapt op zonne-energie gestaag. Wanneer het omslagpunt daar is en we volledig fossielvrij worden, ziet de toekomst er voor Milan en Patrick zonnig uit.