Bierdrinkers gaan op de eerste date met je naar bed. Liefhebbers van horror willen een lange relatie. Duik in de zee van data over daten.

De populaire website OKCupid levert niet alleen dates op, maar ook een bak van interessante data. Welke invloed heeft een goede profielfoto? Welke daters gaan op hun eerste afspraakje meteen met iemand naar bed? Op OKTrends, het officiële blog van OKCupid, doet Christian Rudder verslag van het onderzoek dat hij uitvoert op de data die de gebruikers van zijn website genereren. Dat levert interessante en grappige inzichten op.

Libido door de jaren heen

We beginnen met een visualisatie die niet per se verrassing oogst. Hoeveel zelfvertrouwen en libido hebben vrouwen door de jaren heen? Rudder goot het zelfgerapporteerde zelfvertrouwen, libido en uiterlijk van zijn gebruikers in een mooie grafiek. Zelfvertrouwen groeit met de jaren en en een gezonde portie zin in seks bereikt zijn hoogtepunt rond de leeftijd van dertig jaar.

Verborgen vragen

Sommige vragen kun je maar beter niet stellen op je eerste date. 'Doe je aan seks op de eerste date?' of 'zie je een lange relatie zitten met mij?'. Ook geloofs- of politieke kwesties zijn vaak taboe. Toch kan het zijn dat je alvast wilt weten waar je aan toe bent.

Rudder heeft daar nu een oplossing voor. Gebruikers beantwoorden op de datingsite talloze vragen over zichzelf, zodat een goede match gevormd kan worden. Van 'ben je een nacht- of een dagmens?' tot 'zou je overwegen seks te hebben op de eerste date?'. Rudder dook in die statistieken en ontdekte dat bepaalde vragen met elkaar correleren. Veel mensen die 'ja' antwoordden op de seks-op-eerste-date-vraag, antwoordden ook positief op de vraag of ze van bier houden. Sterker nog: bij een bierliefhebber (man of vrouw) heb je een zestig procent grotere kans dat hij of zij met je naar bed wil gaan op de eerste date.
 

Next to intelligent design, what's a couple of typos?

Rudder op OKTrends

Zo zijn er meer van dit soort "samenhangende vragen". Zoek je een serieuze relatie, dan is het verstandig even te checken of je date van horrorfilms houdt. En: of hij of zij wel eens alleen gereisd heeft en het leuk zou vinden om alles achter te laten om op een zeilboot te gaan wonen. Mensen die 'ja' antwoordden op deze vragen waren veelal dezelfde mensen die hun OKCupid-account verwijderden omdat ze een relatie via de site hadden gevonden.

Rudder geeft allerlei van dit soort correlaties. Durf je niet te vragen of je gesprekspartner gelovig is? Geen probleem. Vraag in plaats daarvan of je date zich ergert aan spellingsfouten. Zo niet, dan is de kans groot dat hij of zij minstens gematigd religieus is. De niet-gelovige Rudder ziet zelfs een verband: "Next to intelligent design, what's a couple of typos?".

De OKCupid-oprichter schuwt ook de intieme trivia niet. Hij verdeelde zijn gebruikers onder in mensen die van ruige of zachtmoedige seks houden, en zocht naar de meest voorkomende woorden in hun profielteksten. Dat ziet er zo uit.

Twitterrelatie

Tot slot: of het iets met de beknoptheid van honderdveertig tekens te maken heeft, is niet duidelijk. Wel staat vast dat fanatieke twitteraars kortere relaties hebben dan de rest. Dat wordt duidelijk uit deze grafiek.

Nog veel meer data

Het blog heeft door de jaren heen veel interessante inzichten opgeleverd. In 2010 schreef Rudder al over welk soort camera je moet gebruiken voor een goede profielfoto in het blog 'Don't be ugly by accident' en wat verschillende rassen aantrekkelijk vinden in 'The REAL stuff white people like'. Wie een boek verkiest boven de vele blogposts, kan terecht bij Dataclysm van Rudder uit 2015.