De aflevering 'Groene dromen' laat zien dat de omslag naar duurzaamheid in Nederland in volle gang is. Wat voor groene dromen zien we in de rest van de wereld? En hoe realistisch zijn die?

Hieronder hebben wij vier longreads geselecteerd die je meenemen naar de wereld van innovatieve ideeën die klimaatverandering tegen moeten gaan. Maak kennis met de compostkoning van New York, ontdek de kracht van hoop en zie hoe ze op Groenland profiteren van klimaatverandering. 

Wat gebeurt er met de voedselresten in New York nadat de overheid ze heeft opgehaald? Binnenkort zal een groot gedeelte op Long Island terechtkomen, waar Charles Vigliotti de compost in winst hoopt om te zetten. The New York Times schetst de innovatieve en hoopvolle ideeën van deze compostkoning op een prachtige manier.

The Guardian: The incredible plan to make money grow on trees

november 2015

In dit artikel schrijft de The Guardian over REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation), een plan van de VN om regenwouden te betalen voor hun bijdrage in het gevecht tegen klimaatverandering. Een prachtige groene droom, dat veelbelovend klinkt in theorie, maar dat volgens The Guardian onmogelijk in praktijk gebracht kan worden.

De Correspondent: Je kunt beter zwijgen over het einde der tijden

maart 2016, Jelmer Mommers

In dit artikel van De Correspondent wordt er niet naar klimaatverandering gekeken als een apocalyptisch proces dat uiteindelijk de aarde en de mensheid zal vernietigen. Die manier van praten heeft volgens journalist Jelmer Mommers helemaal geen zin en houdt het probleem eerder in stand dan dat het bijdraagt aan een oplossing. ‘De opwarming van de aarde past niet in de mal van onze apocalyptische oerverhalen, maar vraagt om een intelligenter én een hoopgevender verhaal.’ Lees verder hoe Mommers tot deze conclusie is gekomen.

Elizabeth Kolber was in Groenland om voor The New Yorker een prachtig portret te schrijven over het land dat voor meer dan tachtig procent uit ijs bestaat. Door opwarming van de aarde zijn de ijskappen echter in rappe tijd aan het smelten. Toch is dit voor veel inwoners geen slecht nieuws. Kolbert laat de negatieve gevolgen van klimaatverandering zien, maar schetst ook hoe sommige inwoners dit als een economische vooruitgang ervaren. Zo blijven binnenkort misschien de havens ijsvrij in de winter en kan de visvangst gewoon doorgaan.