In 'Superfort Europa' zien we onder anderen de president van Niger, de burgemeester van Agadez en een journalist met een eigen radiozender. Wij stellen ze aan je voor.

Mahamadou Issoufou

staatshoofd van de Republiek Niger

Mahamadou Issoufou (1951) is van huis uit lid van de Hausa-stam, de meest voorkomende etnische groep in Niger. Hij is mede-oprichter van de Nigerese Partij voor Democratie en Socialisme (PNDS) en stelt zich tussen 1993 en 2009 vier keer kanditaat voor het presidentschap, maar dan nog zonder succes. 

Wanneer in december 2009 de termijn van toenmalig president Mamadou Tandja afloopt, wil die geen afstand doen van zijn positie en probeert door middel van een referendum president te blijven. Op 18 februari 2010 vindt daarop een staatsgreep plaats door de Hoge Raad voor het Herstel van de Democratie, een militaire junta onder leiding van majoor Salou Djibo. Na nog een referendum volgen in januari 2011 verkiezingen, die gewonnen worden door oppositieleider Issoufou.

Op 6 april 2011 wordt Mahamadou Issoufou officeel benoemd tot president. Hij begint zijn eerste termijn met een offensief tegen de alom tegenwoordige corruptie, wat hem te staan komt op een plot van boze soldaten om hem te vermoorden, en brandstichting bij het ministerie van Justitie, waarbij belangrijke dossiers verdwijnen. In maart 2016 worden opnieuw verkiezingen gehouden. Issoufou weet in de eerste ronde net geen meerderheid te krijgen, maar wanneer de tweede ronde vervolgens door de oppositiepartijen wordt geboycot, wint hij die met 92% van de stemmen. 

Issoufou wordt over het algemeen beschreven als een min of meer democratische leider en een betrouwbare bondgenoot van het Westen. Maar de Nigerese massa ziet die samenwerking als een manier van de elite om aan de macht te blijven. Zie dit artikel in the Economist.

Ibrahim Manzo Diallo is een van de weinige onafhankelijke journalisten in de woestijnstad Agadez. Daar runt hij sinds 2002 de lokale krant en website Aïr Info (Agadez ligt in het Aïr bergmassief in de Sahara) en de radiozender Radio Sahara. 

In juli 2007, tijdens het presidentsschap van Mamadou Tandja, wordt Diallo ervan beschuldigd betrokken te zijn bij demonstraties tegen de regering. Eerder was hij al eens gearresteerd vanwege het publiceren van zijn lokale krant onder de naam 'Info de l'Aïr', nadat de originele krant 'Aïr Info' was geschorst. In oktober van dat jaar wordt Diallo wederom gearresteerd als hij op het punt staat op het vliegtuig naar Frankrijk te stappen. Hij wordt ervan beschuldigd in contact te staan met een Toeareg rebellengroep. Hij moet tot december 2007 in de gevangenis doorbrengen.

Onder president Issoufou heeft Diallo meer vrijheid. Onlangs ontwikkelde hij ook een website waarmee hij aan de wereld wil tonen wat er werkelijk gebeurt in de woestijn. Daar vinden velen reizigers de dood die de grens willen oversteken (zie de foto's die hij in de uitzending laat zien). In dit artikel vertelt Diallo meer over deze gebeurtenissen.

Martin Lemberg-Pedersen (1981) is sinds 2013 universitair docent Global Refugee Studies aan de Aalborg Universiteit in Kopenhagen. Hij doet daar onderzoek naar ondermeer het grensbewakingsbeleid van de Europese Unie in Noord-Afrika. 

In 2012 promoveert hij op het proefschrift Externalization and Border-induced Displacement: A critical assessment of the European borderscapes aan de universiteit van Kopenhagen. Daarna publiceert hij twee boeken: Between Asylum and Security: The evolution of the South Eastern European Borderspaces (2013) en Spaces, Border, Bodies. A Postcolonial Inquiry into Danish Politics on Forced Migration (2016).

Abdul Rachid Kollo is coordinator bij Cri, een collectief dat zich inzet voor democratisering en ontwikkeling in de stad Agadez. Hij noemt zichzelf activist en klokkenluider, en onafhankelijk adviseur op het gebied
van mensenrechten, immigratie, jeugd en ontwikkeling. Cri houdt zich bezig met voorlichting aan jongeren en vrouwen over democratie en ontwikkeling, maar helpt bijvoorbeeld ook migranten in Agadez met het verkrijgen van reisdocumenten.

In een interview met Ibrahim Diallo vertelt Kollo dat de Nigerese staat verzeild is geraakt in een oorlog tegen jonge Afrikanen, vooral degenen die Agadez slechts als doorgang gebruiken en niet als vestigingsplaats. Dit komt doordat Europa wil dat Niger de migranten tegenhoudt. Kollo wordt ook wel een schildwacht voor de migranten genoemd.

Rhissa Feltou wordt in 2011 gekozen tot burgemeester van Agadez, de stad waar hij is opgegroeid. Na zijn studie rechten in Frankrijk keert hij terug naar Niger, waar hij zich in 2007 aansluit bij de Toeareg rebellen van de Mouvement des Nigériens pour la Justice (MNJ). Onder zijn kameraden bij de MNJ zijn onder anderen de tegenwoordige premier van Niger Brigi Rafini en Rhissa Ag Boula, adviseur van de president. 

Rhissa Feltou is een neef van de legendarische Mano Dayak, mede-oprichter van de rally Paris-Dakar, maar vooral de leider van de vrijheidsbeweging van de Toearegs in de jaren 90. Dayak kwam in 1995 onder mysterieuze omstandigheden bij een vliegtuigongeluk om het leven.