De afgelopen jaren heeft de zogenaamde ‘mannenbeweging’, vooral online, een grote groei doorgemaakt. Wat willen deze mannen? We vroegen het een aantal experts.

Warren Farrell

mannenrechtenactivist

Warren Farrell (1943) is een bekende mannenrechtenactivist. Ooit noemde de Amerikaan zichzelf een feminist, maar uit onvrede over de beperkte aandacht voor mannenzaken brak hij met de beweging. Nu is hij een van de meest prominente gezichten van de mannenbeweging.

Farrell heeft verschillende boeken over het onderwerp op zijn naam staan. Een daarvan is The Boy Crisis. Daarin zet hij nauwgezet uiteen wat de oorzaak is van de jongenscrisis in het Westen, waar deze uit bestaat en wat de consequenties zijn. En hoe door het hoge aantal scheidingen in de westerse wereld de vader vaak op afstand wordt gezet in de opvoeding van zowel meisjes als jongens. Die ontwikkeling heeft volgens hem echter vooral gevolgen voor opgroeiende jongens, die door een afwezige vader stuurloos raken. 

In de uitzending zien we Farrell spreken op een mannenconferentie in Oslo, waar hij probeert bij te dragen aan het verbeteren van de rechten van mannen in Noorwegen.

‘de afgelopen jaren hebben vrouwen meer mogelijkheden gekregen, terwijl de mogelijkheden van mannen zijn ingeperkt’

– Warren Farrell

Hanna Rosin

journalist en schrijver

Hanna Rosin (1970) is schrijver en journalist. Ze publiceerde in 2012 het boek The End of Men. Hierin beschrijft ze de grotere sociaal-economische context waarbinnen de 'manosphere' is gegroeid. Het boek gaat over de overgang van het industriële naar het postindustriële tijdperk – 'we are moving from a muscle to mental economy' – een transitie die volgens Rosin vooral voordelig heeft uitgepakt voor vrouwen.

Want, zo zegt Rosin: de vaardigheden van vrouwen passen beter bij de huidige economie. De spierkracht van mannen raakt meer en meer overbodig en daarmee ook het kostwinnerschap en de autoriteit die daar vaak aan verbonden was.

Vrouwen doen het in Amerika nu al economisch beter dan mannen, vooral in de arbeiders- en middenklasse, stelt Rosin: ‘De vijftien beroepscategorieën in de VS waarvan wordt voorspeld dat ze de komende tien jaar het hardst zullen groeien, worden op twee na allemaal vooral bezet door vrouwen’.

Podcastliefhebbers kunnen Rosin overigens ook kennen van de gelauwerde podcast Invisibilia. Ook schrijft ze voor onder andere The Atlantic en The Washington Post.

'de huidige economie verandert in een plek waar vrouwen succesvoller kunnen zijn dan mannen'

– Hanna Rosin

Elliott Hulse

mannencoach

Elliott Hulse (1979) is fitness- en mannencoach. Hij is groot geworden via YouTube, en heeft inmiddels ruim 800.000 abonnees. In zijn veelbekeken video’s pleit hij voor het traditionele gezin, waarbij de rolverdeling tussen man en vrouw duidelijk is. Het huwelijk staat volgens hem onder druk in de huidige ‘gedegenereerde’ samenleving en moet daarom worden verdedigd. 

Mannen zouden meer voor zichzelf moeten opkomen, zegt Elliott. Krachttraining is volgens hem daarbij een heel handige, zo niet essentiële manier om het hoofd te ordenen en het humeur te verbeteren. Hulse was een van de belangrijkste sprekers op de befaamde 21convention, een bijeenkomst voor mannen uit de manosphere.

 

'deze egalitaire samenleving geeft mannen niet de kans ergens naar te streven'

– Elliott Hulse

Rollo Tomassi

schrijver

Rollo Tomassi (1968) staat bekend als de 'Godfather' van de Red Pill-community. Hij is de schrijver van het belangrijkste boek van deze gemeenschap, The Rational MaleTomassi houdt online consults met mannen die met zichzelf worstelen of in moeilijkheden zijn gekomen, bijvoorbeeld in relaties. 

meer zoals 'Alfamannen'