Volksfilosoof die wetenschap en filosofie voor iedereen toegankelijk maakt. Bas Haring over lang en gelukkig werken: "niet het doel, maar het proces is belangrijk."

Hoogleraar, tv-presentator en schrijver Bas Haring presenteert de Tegenlicht-aflevering 'En we werkten nog lang en gelukkig'. In 2004 en 2006 presenteert hij de tv-programma's Stof en Haring. In beide RVU-series staan filosofische vragen centraal. Een aflevering van Stof sluit naadloos aan bij Tegenlicht met antwoord op de vraag "waarom werken we zo hard?".

Bas Haring wil graag "kwartjes laten vallen". Hij hoopt wetenschappelijke feiten op zo'n heldere manier te vertellen of op te schrijven dat iedereen het snapt. Om die reden neemt hij de lezer graag bij de hand. Hij legt stapje voor stapje zijn denkproces uit, zodat de lezer als vanzelf tot zijn conclusie komt.

Ik wil mensen niet per se antwoorden geven. Ik wil laten zien dat je bij al onze zekerheden vragen kunt stellen."

Bas Haring in NRC Handelsblad

Bas Haring merkt dat mensen zonder er bewust bij na te denken hun oordeel vaak al klaar hebben. Hij wil dat mensen beseffen hoeveel impact deze vooronderstellingen hebben. Daarnaast wil hij mensen prikkelen en provoceren om op een rationale manier naar zichzelf en hun omgeving te kijken.

"Wanneer mensen denken dat ze de baas zijn over hun gedachten, terwijl dat niet of slechts gedeeltelijk waar is, zie ik het als mijn taak daarover te schrijven."

Bas Haring in Living

De mens als eiland

Bas Haring heeft het gevoel dat mensen soms het beste idee kunnen bedenken als ze hier in afzondering over nadenken. Natuurlijk bouwen we voort op kennis van anderen, maar de ideeën of de conclusies waar we zelf opkomen hebben meer waarde. Zijn bekroonde boek Kaas en de evolutietheorie schreef hij dan ook op een verlaten Noors eiland. In het volgende veertien minuten durende filmpje vertelt hij waarom iedereen af en toe een eiland zou moeten worden.

Bas Haring als schrijver, academicus en presentator

Bas Haring (23 april 1968) rondt in 1992 zijn studie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie af aan Universiteit Utrecht. In 1997 promoveert hij als Informaticus. In 2001 komt zijn (kinder)boek Kaas en de evolutietheorie uit waarvoor hij een Gouden Uil ontvangt. Daarna volgen onder andere De ijzeren wil (2003), Voor een echt succesvol leven (2007) en Plastic panda's (2011). Op tv is Bas Haring te zien in de programma's Stof en Haring en hij zit in het panel van Proefkonijnen.

Verder is hij hoogleraar aan Universiteit Leiden waar hij de leerstoel ”publiek begrip van wetenschap” bekleedt. Daarnaast leidt hij het masterprogramma Media Technology, waarin informatica en kunsten worden gecombineerd.