Birgitta Jónsdóttir

Birgitta Jónsdóttir is een IJslandse politica, activist en dichter. Ze werkte samen met Wikileaks en is een groot voorstander van internetvrijheid.

Birgitta Jónsdóttir (1967) werd geboren in Reykjavík, IJsland. Ze had nooit verwacht dat zij in de politiek zou belanden, maar werd in 2009 toch verkozen in het parlement. Na de recentelijke publicatie van de Panama Papers, waardoor premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson is afgetreden, wordt Jónsdóttir zelfs genoemd als mogelijke nieuwe leider van IJsland.

Politiek

Vanaf 2009 zit Jónsdóttir in het IJslandse parlement. Ze werd verkozen door haar participatie in de Citizens Movement: een beweging die was ontstaan na de financiële crisis van 2008. Ze is mede-oprichter van de in 2012 gecreërde piratenpartij in IJsland. In hetzelfde jaar werkt ze samen met Julian Assange van Wikileaks en produceerde de wereldberoemde video 'Colateral Murder' uit 2010. In die video openen Amerikaanse militairen het vuur op Irakese burgers en journalisten.

Verder zit Jónsdóttir in de Free Chelsea Manning advisory board. In 2013 heeft het IJslandse parlement, onder leiding van Jónsdóttir, een wet aangenomen die het mogelijk maakt voor Edward Snowdon om in IJsland te wonen met alle burgerrechten die daarbij horen.

Namens haar politieke partij maakt ze zich sterk voor inkorten van de werkweek naar vijfendertig uur, afschaffen van wetten over anti-godslastering, verminderen van regulatie van drugs en herdefiniëren van copyright-wetten. Jónsdóttir was sterk betrokken bij het invoeren van de IJslandse Modern Media Initiative en is voorzitter van het International Modern Media Institute. Dit initiatief zoekt over de hele wereld naar de beste wetten voor vrijheid van informatie en meningsuiting en voegt al deze regels bij elkaar in een wet die vervolgens wordt ingevoerd in IJsland.

Poëzie

Op haar tweeëntwinstigste publiceert Jónsdóttir haar eerste poëzieboek. Ze heeft altijd geprobeerd om haar haar politiek en poëzie te combineren en noemt zichzelf daarom ook een poëtician. Ze was vroeg actief op internet. In 1996 organiseerde ze de eerste livestream van IJsland waar een poëzievoorstelling te zien was. Birgitta Jónsdóttir gelooft dat als artiesten holistisch kijken naar problemen, zij nieuwe perspectieven kunnen aandragen.

Persoonlijk leed

Haar vader verliet het gezin toen Jónsdóttir een baby was en ze werd geadopteerd door visser Jón Ólafsson. Toen ze twintig was, pleegde hij zelfmoord door tijdens een storm een koude rivier in te lopen. Ze is de dochter van de bekende IJslandse volkszangeres Bergpora Arnadottir. In 2007, toen ze veertig was, stierf zij aan longkanker. Jónsdóttir was getrouwd met Charles Egil Hirt en heeft drie kinderen. Hirt leed aan epilepsie en raakte in 1993 zoek. Pas vijf jaar later werd zijn lichaam gevonden.