Rik Torfs is de democratisch gekozen rector van de KU Leuven. Hij pleit onder andere voor vermindering van de publicatiedruk.

In 2013 stelt Torfs zich kandidaat voor een bijzondere verkiezing: die voor rector aan de universiteit van de KU Leuven, die haar opperhoofd sinds 1968 democratisch aanstelt (na een universiteitssplitsing als gevolg van de taalstrijd). Professoren hebben zeventig procent van de stemmen, studenten hebben tien procent en overig personeel de rest. De studenten stemmen aanvankelijk voor Karen Maex, die minder op onderzoekshervorming en meer op onderwijsbeleid zit, maar dankzij de steun van de professoren wint Torfs de verkiezingen.

Gekozen Rector

Eind 2015 kondigt Torfs maatregelen aan die de publicatiedruk op de docenten van de universiteit moet verminderen. Vanaf het academische jaar 2016-2017 wordt enkel nog naar de vijf beste publicaties gekeken in plaats van de totale hoeveelheid. Naar voorbeeld van de Harvard Business School moeten gegadigden een 'biosketch' schrijven, waarin docenten hun visie uiteenzetten.

De maatregelen kosten de KU Leuven geld: hoe meer publicaties, hoe meer overheidsgeld. Torfs zegt hierover tegen De Morgen: "We beseffen dat we op eigen kracht de internationale publicatiecultuur niet kunnen omdraaien, maar we kunnen wel met kleinere, gerichte maatregelen voor verandering zorgen".
 

We beseffen dat we op eigen kracht de internationale publicatiecultuur niet kunnen omdraaien, maar we kunnen wel met kleinere, gerichte maatregelen voor verandering zorgen

Rik Torfs in De Morgen

Politiek uitstapje

Verkiezingen zijn Torfs niet onbekend. In 2005 doet Torfs ook al een gooi naar het rectorschap, maar verliest nipt met twintig gewogen stemmen. In 2010 stapt hij voor de partij Christen-Democratisch Vlaams (CD&V) de politieke arena binnen. Het gaat hem niet goed af. "Mijn jaren in de politiek zijn zeker niet de beste uit mijn leven. Ik word geassocieerd met het beleid van een partij waar ik verder weinig greep op heb", zegt hij drie jaar later. Twee maanden later stapt hij op. "Voor het eerst in dertig jaar stond ik weer regelmatig met tegenzin op als het maandag was", laat Torfs optekenen.

Gebbetje

In de mediawereld is Torfs een graag geziene gast. Hij verschijnt regelmatig in shows als 'De Pappenheimers' of 'De Laatste Show'. Vanaf 2007 maakt hij drie jaar lang zijn eigen praatprogramma met gasten uit de politieke of culturele wereld. De hoogleraar is niet vies van een gebbetje. Het Vlaamse quizprogramma 'De Slimste Mens' maakt daar vier jaar lang dankbaar gebruik van.
 

Folkloristische tradities

Torfs studeert kerkelijk recht aan de KU in Leuven. In 1996 wordt hij benoemd tot hoogleraar. Als katholiek is hij uitgesproken kritisch op het kerkelijk beleid. Zo noemt hij de heiligverklaringen en de aflatenhandel "folkloristische tradities". In 2009 wordt zijn boek 'Wie gaat er dan de wereld redden?' uitgeroepen tot Liberales-boek van het jaar.