Daniel Yergin

De Amerikaanse historicus en econoom Daniel Yergin is specialist op het gebied van mondiale energievraagstukken en internationale betrekkingen.

Hij werd vooral bekend met zijn boek The Prize (voor een bespreking daarvan zie link 1). Dit boek, dat met de Pulitzer Prize werd bekroond, schetst de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de opkomst van de olie-industrie. Yergin's interesse voor olie en energie vormt de basis voor zijn in Boston gevestigde instituut Camebridge Energy Research Associates, een research- en adviesbureau onder andere op het gebied van olievraagstukken (CERA, link 2).

Yergin en zijn medewerkers opereren vanuit alle olieproducerende landen op basis van de constante uitwisseling van real time data. Het CERA geldt als één van de belangrijkste adviseurs van een aantal oliestaten in het Midden Oosten. Maar ook adviseert Yergin zijn eigen regering in de VS wanneer zij bij grote olievraagstukken belangrijke beslissingen moeten nemen, onder meer als lid van de Board of the United States Energy Association en de National Petroleum Council.

Het jaarlijkse CERA congres in Houston, Texas, geldt als dé ontmoetingsplaats voor de grootste oliebaronnen ter wereld. Onderwerpen als olie en macht, en olie en politiek zijn voor de deelnemers van cruciaal belang voor de ontwikkeling van hun lange termijn plannen.

'Commanding Heights, the Battle for the World Economy', is het laatst verschenen boek van Yergin. Daarin vertelt hij samen met co-auteur Joseph Stanislaw opnieuw het verhaal van de twintigste eeuw, maar nu vanuit het oogpunt van de economie. Hij stelt de economische ontwikkelingen van de wereld in de twintigste eeuw voor als een epische strijd tussen de verzorgingsstaat en de markt, tussen de volgelingen van Keynes en die van Hayek. Ook dit boek werd verfilmd en in drie delen van ieder twee uur uitgezonden door PBS. In het najaar zal deze serie door de EO in Nederland worden uitgezonden. Op de website van PBS is de volledige serie te bekijken en achtergrondartikelen te lezen - een absolute aanrader voor een lange winteravond, zie link 3.

Boeken (selectie):

* 'The Commanding Heights, the Battle for the World Economy'
Yergin, Daniel & Joseph Stanislaw

Oorspronkelijk verschenen in 1998, herziene uitgave 2002 bij Simon & Schuster.
ISBN: 068483569.
Zie link 3 hierboven voor de televisieserie en website die naar aanleiding van dit boek verschenen.

* 'The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power'
Yergin, Daniel

Touchstone Books; 1993 (herziene uitgave), ISBN: 0671799320

* 'Russia 2010: And What It Means for the World'
Yergin, Daniel & Gustafson, Thane

Drie mogelijke toekomstscenario's voor het Rusland na de val van de muur.

Vintage Books, 1995
ISBN: 0679759220