Nazha Rustom is met haar programma bij ABN AMRO uitgeroepen tot dé VPRO Tegenlicht Matchmaker in migratie. Zij is volgens de jury een rolmodel: vernieuwend en ondernemend, met groot potentieel binnen de private sector.

Nazha werd gekozen door een vakkundige jury tijdens een zinderende en spannende finale in Amsterdam.

Eerder vroeg VPRO Tegenlicht jullie Matchmakers in migratie op te geven: innovatieve ondernemers die het verschil maken door nieuwkomers te koppelen aan werk.

En wat kwamen er fantastische initiatieven binnen! Het viel de vakjury op dat de inzendingen erg divers waren: ondernemend, voor laag-, maar ook hoogopgeleiden, kleinschalig of juist al iets groter opgezet, door rolmodellen zonder of juist mét vluchtelingenachtergrond. En bovenal: uit alle hoeken van Nederland.

Tijdens de finale, bij Refugee Company in Amsterdam, werden aan het begin van de avond de vijf uiteindelijke finalisten bekendgemaakt. Nadat de finalisten hun ideeën in een korte pitch aan de jury voorlegden, was het tijd voor het bekendmaken van de enige echte winnaar. 

Winnaar Matchmaker in migratie: Nazha Rustom

Een belangrijk vraagstuk is de integratie van statushouders. ABN AMRO heeft daarom in 2017 een nieuw programma opgezet: door middel van het Reboot-programma krijgen statushouders de kans op een carrière binnen de bank. Binnen de bank zorgt met name Nazha Rustom voor bewustwording rond dit thema.

Nazha Rustom wil statushouders weer in hun kracht zetten. Hun groei stimuleren en hen motiveren om het hun potentie zoveel mogelijk te benutten. Het doel: een vaste arbeidsrelatie met ABN AMRO. De komende jaren heeft Nazha een mooie uitdaging: het inspireren en motiveren van nog meer organisaties in de private sector om statushouders aan te nemen. 

Daarnaast geeft Nazha statushouders empowerment-sessies om hen voor te bereiden op een sollicitatiegesprek of speeddate-sessie met managers van ABN AMRO. Wanneer statushouders een baan vinden binnen de bank, krijgen ze het eerste jaar intensieve begeleiding. 

Dit is geweldig! Ik wil nog meer impact krijgen binnen ABN AMRO. Maar: ook andere organisaties kijken naar ons. En ik wil juist andere grote organisaties inspireren hetzelfde te doen!
 

Nazha Rustom, ABN AMRO

Het oordeel van de jury

De jury, bestaande uit Irine Gaasbeek (country managing director van Accenture Nederland), Tesseltje de Lange (hoogleraar Migratierecht, Radboud Universiteit) en Kiza Magendane (publicist en schrijver) hadden het niet makkelijk. Maar, uiteindelijk werden ze het wel eens. 

Irine Gaasbeek: 'Het was natuurlijk lastig een winnaar aan te wijzen. Alle vijf verhalen tikten de boxjes aan. En: iedereen voegt waarde toe. Maar, we zijn er wel uitgekomen!' 

'Voordat we overgaan tot de winnaar: we hebben vanavond ook gehoord dat er veel ideeën zijn voor hoogopgeleiden. We willen ook een paar mensen benoemen die voor lageropgeleiden kansen bieden. Zij zijn er vanavond helaas niet: Wouter Voskuijl en Milka Yemane.'

'Dan, over naar de winnaar. Dit is een echte pionier, een rolmodel binnen de gevestigde orde. Vernieuwend, betrokken op allerlei lagen van de organisatie. Biedt geen standaardoplossingen, en heeft impact die schaalbaar is. Heeft een ondernemersgeest. En, als je die ondernemersgeest hebt, dan zou je eigenlijk je baan op moeten zeggen en zelf ondernemer moeten worden. Dus: Nazha, gefeliciteerd!'

Deze jury koos dé matchmaker in migratie

Op woensdag 11 december presenteerden de vijf finalisten hun idee aan onze vakjury én het publiek tijdens de speciale Meet Up bij Refugee Company, in de Bijlmerbajes in Amsterdam. We stellen de jury graag aan je voor.

Dit waren de andere vier finalisten

Mohammed Obeido – Boost Arnhem

Mohammed Obeido, psycholoog uit Syrië, kwam in 2015 in Nederland aan als vluchteling. Hij weet als geen ander waar je tegenaan loopt bij integratie in Nederland. Daarom is hij begonnen met het buurtinitiatief Boost, in Arnhem.

Boost biedt een veilige, informele plek waar vluchtelingen gesteund en gestimuleerd worden bij het ontwikkelen van taalvaardigheden, computervaardigheden, begeleiding op het gebied van psychosociale vraagstukken en het toeleiden naar werk en opleiding.

Reactie via vpro.nl/pioniers:
Mohammed is zeer gepassioneerd over zijn werk en probeert elke dag meer mensen met elkaar te verbinden. Hij strijdt voor gelijke kansen en biedt mensen een luisterend oor aan.
– Hibaaq Mahad Adawe

bekijk profiel →

Julius Weise – Welcome app

Onder de nieuwkomers zit enorm veel talent. Het zijn mensen met enorm veel werkervaring en een enorme drive om een nieuw leven op te bouwen. Voor bedrijven biedt de Welcome app een platform waarmee ze in contact kunnen komen met deze talentvolle doelgroep. Dit kan door bedrijfslunches en werkgerelateerde events te organiseren.

De Welcome app heeft als doel nieuwkomers thuis te laten voelen in hun nieuwe land. Het biedt voor sociale initiatieven en Nederlandse bedrijven een platform om in contact te komen met nieuwkomers.

Reactie via vpro.nl/pioniers:
Mooi platform en Julius’ enthousiasme is oprecht en aanstekelijk!! Terechte nominatie :)
– Fikria Harrouch

bekijk profiel →

Maaike Graaff – Samen Hier

Maaike is de trekker van Samen Hier, een community-based initiatief waarin vriendschappen en sociale netwerken bijdragen aan wederzijdse integratie. Groepen van vijf Nederlandse vrienden worden lokaal gematcht aan een statushouder. Een jaar lang spreken zij regelmatig af. Naast gezelligheid en de uitwisseling van taal en cultuur, staan het creëren van een persoonlijk en professioneel netwerk en dus meer kansen op de arbeidsmarkt centraal. In 2019 is Samen Hier gestart in Den Haag, Almere, Rotterdam en Haarlem. 

Reactie via vpro.nl/pioniers
Ik ben een Welkom Groep begonnen: het is echt een hele bijzondere ervaring!
– Marjolijn Lampe

bekijk profiel →

Wouter Kleijn – HackYourFuture

HackYourFuture is een programmeeropleiding voor mensen met een vluchtelingenachtergrond. In zeven maanden leiden zij studenten op tot programmeur en worden ze geholpen bij het vinden van een goede baan. Inmiddels werken meer dan honderd studenten in de IT-sector.

Volgens HackYourFuture zit hun kracht in het collectief van vrijwilligers. De lessen worden verzorgd door meer dan vijftig programmeurs die op vrijwillige basis les geven. Veel van de alumni keren ook terug om les te geven aan de volgende generatie studenten.

HackYourFuture werkt nauw samen met het bedrijfsleven voor extra trainingen en het plaatsen van studenten (o.a.: Adyen, Booking, KLM, Ebay, Accenture). Veel bedrijven in Nederland hebben inmiddels een HackYourFuture-student in dienst. Uit de plaatsing van studenten genereert de organisatie een deel van haar inkomsten. Vanwege het succes is het model nu ook overgenomen in België, Denemarken en Canada.

Reactie via vpro.nl/pioniers
Thank you wouter, for giving a golden apportunity for many people like me.
– Yosiami

bekijk profiel

Meer pioniers