Leeuwarden: de Wegwerpmaatschappij

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'De wegwerpmaatschappij'.

05 mrt.
Datum
5 maart 2024
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
De Kanselarij
Link
Meer informatie

over de aflevering

In een tijdperk waarin we onze carbon footprint zo laag mogelijk willen houden, geeft het geen pas om ongebreideld consumeren. Hoe kunnen we transformeren van een consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij?

We moeten een eind maken aan de enorme verspilling die de huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt, maar hoe krijgen we het voor elkaar? Kunnen ontwerpers hier een rol in spelen of zitten zij duurzaamheid alleen in de weg? En moeten we de verantwoordelijkheid bij de consument leggen? Is het na vlieg- en vleesschaamte niet tijd voor een goede portie productschaamte?

In VPRO Tegenlicht-aflevering ‘De wegwerpmaatschappij’ vertellen we verhalen van ontwerpers die producten voor het leven maken, winkels die repareren in plaats van verkopen en consumenten die hun spullen onvoorwaardelijk koesteren. En we bezoeken NOS-coryfee Gerri Eickhof en KRO-NCRV presentatrice Marieke Eyskoot, die laten zien hoe simpel het kan zijn om duurzamer te leven.

meet-up programma

Op 5 maart organiseert De Uitkijkers in samenwerking met de Friese Milieu Federatie en Studium Generale een Tegenlicht Meet-up over de wegwerpmaatschappij. De avond is van 19:30 uur tot 21:00 uur in de Kanselarij in Leeuwarden, naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending ‘Wegwerpmaatschappij’.

De centrale vraag: “Bestaat er zoiets als consumentvriendelijke duurzaamheid?”.

Bij de Meet Up in Leeuwarden nemen we de duurzame koffiecups als voorbeeld. Afvalverwerker Omrin is een samenwerking aangegaan met de vereniging Koffiecapsule Recycling Nederland (KCR-NL) om koffiecups te recyclen. Nespresso, DE, Ahold en andere grote koffiecupleveranciers zijn verenigd in KCR-NL. De samenwerking is op basis van nascheiding; de koffiecups kunnen in de normale grijze bak worden gegooid en Omrin filtert daar de cups uit, voor 75%. Voor circulariteit moet je naar 100% toe en het liefst biologisch afbreekbaar.

‘Nascheiding is aantoonbaar de meest consumentvriendelijke manier van recycling’ – is dit zo? Is de ‘meest consumentvriendelijke manier’ van duurzaamheid nog wel duurzaam? Of is de consumentenfocus een kenmerk van de consumptiemaatschappij en moeten we daar vanaf als we naar een duurzame, of zelfs circulaire, maatschappij gaan?

Hierover gaan we in gesprek met lector Bianca Harms van NHL Stenden, met studenten van de opleiding creatief vakman en met initiatiefnemers van Repair Café Stiens.

locatie