Tegenlicht Meet Up: Slapend Rijk

Loopt Amsterdam gevaar het nieuwe Venetië te worden?

21 sep.
Datum
21 september 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht77

Documentaire

Amsterdam staat onder druk. Terwijl meer en meer toeristen zich de stad toe-eigenen, voelen haar inwoners zich er steeds minder thuis. De aanwezigheid van expats en commerciële partijen als Airbnb zorgen voor leegstand, een flinke stijging in huisprijzen en ontevreden burgers. Hoe moeten een stad én haar stedelingen reageren op deze ontwikkelingen?

Het motto van Airbnb luidt: ‘Deel je huis, maak nieuwe vrienden en wordt slapend rijk’. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? In Tegenlicht, een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

Programma

Tijdens deze eerste Tegenlicht Meet Up van het seizoen, gaan we in gesprek over de toekomst van ons gezamenlijk thuis: Amsterdam. Onze stad staat namelijk onder druk: toeristen, dagbezoekers en expats nemen niet alleen in aantal toe, maar commerciële partijen spelen ook een steeds grotere rol bij het gebruik en de inrichting van de stad. Dit staat niet alleen gelijk aan economische mogelijkheden, maar zadelt de de stad en haar inwoners ook op met een aantal flinke uitdagingen.

Terwijl het straatbeeld en de ondernemerscultuur wordt gedomineerd door bierfietsen, canal cruises, ijssalons en Hop On, Hop Off bustours; blijkt uit een onderzoek van ING dat de aanwezigheid van Airbnb leidt tot een flinke stijging in de al torenhoge Amsterdamse huisprijzen. Met als gevolg een toenemende ongelijkheid tussen huizenkopers aan de ene kant (die door hun huis te Airbnb-en de lasten kunnen dragen van een hypotheek van zo’n 100.000 euro extra), en de middeninkomens, starters, doorstromers en (sociale) huurders aan de andere kant. Kunnen we nog zeggen dat ‘onze stad’ Amsterdam echt nog van ‘ons’ is? Hoe vinden we de balans tussen bewoners en bezoekers terug in Amsterdam?

We beginnen de Meet Up met toerisme-expert Stephen Hodes (LAgroup), die ons zijn droom- en doom-scenario voor de stad zal schetsen: hoe zal ‘ons’ Amsterdam zich verder ontwikkelen als we nu wel én als we niet ingrijpen? Daarna gaan we met hoogleraar Innovation Studies Koen Frenken (Universiteit Utrecht) in gesprek over de impact van bedrijven als Airbnb op de stad en de toenemende ongelijkheid en macht van kapitaal binnen de stad. Met wethouder Laurens Ivens (Gemeente Amsterdam) kijken we vervolgens naar de onderhandelingen tussen gemeente en dergelijke commerciële partijen, en de afwegingen die daarbij komen kijken; en vergelijken we de aanpak van Amsterdam met andere internationale steden.

Tot slot gaan we in gesprek over de bredere vercommercialisering van de stad, met een drietal betrokkenen: zo zullen Nel de Jager (lid bewonersplatforms Haarlemmerbuurt) en Marnix Bolkestein (Hoofd handhaving, Gemeente Amsterdam) ons vertellen over de huidige aanpak van de Gemeente tegen illegale verhuur -en de verhouding hierbij tussen gemeente en burgers; deelt Janny Alberts (Directeur NV Zeedijk) haar ervaringen over de strijd van ondernemers tegen de oprukkende mono-cultuur in de stad; en onderzoeken we de zoektocht van alle partijen naar een betere balans en sociale cohesie binnen de stad.

locatie