Organiseer zelf een Tegenlicht Meet Up

Is Amsterdam te ver voor je om bij de Tegenlicht Meet Ups te zijn? Of praat je liever met je eigen vrienden na over Tegenlicht? Organiseer dan nu een lokale Tegenlicht Meet Up.

Tegenlicht spreekt tot de verbeelding, lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseren we iedere week in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een landelijke Tegenlicht Meet Up over de meest recente uitzending. In de bottom up traditie waar Tegenlicht regelmatig verslag van doet, bieden we je de mogelijkheid om zelf een lokale Tegenlicht Meet Up te organiseren. 

Op deze pagina kun je meer lezen over wat we hebben te bieden en wat er wel en niet mogelijk is. Onderaan de pagina kun je je aanmelden.

Wat hebben we te bieden?

Natuurlijk hebben we één belangrijk ingrediënt te bieden: de afleveringen van Tegenlicht en achtergrondinformatie die op deze site is te vinden. Daarnaast selecteren we voor de landelijke Tegenlicht Meet Ups elke week drie of vier fragmenten als startpunt voor een discussie. Die fragmenten ontvang je als organisator van een lokale Tegenlicht Meet Up.

Laat je ons weten waar en wanneer jouw Tegenlicht Meet Up is, dan publiceren we die informatie op onze site en sociale media. Verslagen in woord of beeld delen we graag met onze achterban. Zo kun je als lokale organisator profiteren van het landelijke podium van VPRO Tegenlicht.

doe het zelf

Je zal zelf op zoek moeten naar een ruimte om je Tegenlicht Meet Up te houden. In die ruimte wil je de mogelijkheid hebben om video op een scherm te tonen (inclusief geluid) en mogelijk een microfoon voor gasten. We denken dat het goed werkt als de avond een presentator/moderator heeft, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

De rest van de invulling van de avond is aan jou. Je kan net als de landelijke Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger gasten zoeken die inhoudelijk bij de uitzending aansluiten en met hen in discussie gaan. Maar het kan ook eenvoudiger, zonder gasten en alleen met de aanwezigen in gesprek gaan. Of het publiek met elkaar in gesprek laten gaan. Je kan fragmenten als startpunt nemen, maar je kan ook besluiten de hele uitzending samen te kijken en daarna verder te praten.

We denken dat het goed is om wel een bepaalde vorm te kiezen en dat vooraf duidelijk te maken. Om discussie op gang te helpen, is het goed om een aantal vragen te formuleren waar je samen antwoord op probeert te krijgen. En ook niet onbelangrijk: een eindtijd zodat je daarna een borrel kunt drinken.

Wat kan er niet?

Helaas, maar waar: er zijn ook een paar dingen die niet mogen. Zo is het niet toegestaan om entree te heffen. Elke Tegenlicht Meet Up moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Het organiseren van een Tegenlicht Meet Up is alleen mogelijk voor niet-commerciële instellingen en behalve reguliere horeca is het niet toegestaan om andere zaken te verkopen tijdens de Tegenlicht Meet Up. 

Daarnaast willen we graag dat het duidelijk is dat er één officiële, landelijke Tegenlicht Meet Up is - dat wil zeggen in samenwerking met de redactie van VPRO Tegenlicht - in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daarom willen we graag dat jij jouw Tegenlicht Meet Up noemt naar jezelf, de plaatsnaam of eventueel naam van een organisatie waarmee je de Meet Ups organiseert. Daarom hanteren we als naamgeving: Tegenlicht Meet Up (plaatsnaam).