Tegenlicht Meet Up: Wij zijn het volk

05 okt

Hoe manifesteert de boosheid van het Duitse volk zich in de politiek?

Datum
5 oktober 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht-69

Documentaire

In Duitsland heeft populistisch rechts zich in de vorm van een nieuwe politieke partij, Alternative für Deutschland, definitief gemanifesteerd in de politieke arena. De partij staat in korte tijd op grote winst in de peilingen voor de komende verkiezingen -gesteund door de boze burgers van de actiegroep Pegida. Wie zijn deze demonstranten, en hoe groot is de stap naar populistisch rechts?

‘Wij zijn het volk’. Dit schreeuwen de duizenden boze burgers elke maandagavond op het grootste plein van Dresden. Het zijn de aanhangers van de Duitse actiegroep Pegida en de nieuwe populistische partij, Alternative für Deutschland. Ze zijn boos op Angela Merkel die zij als de belichaming van de elite zien die niet naar het volk luistert. Ze hebben angst voor de vluchtelingen die naar Europa trekken. En keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. Tijdens de laatste regionale verkiezingen won de AfD tenminste 10% van de kiezers en verwerft zich daarmee een permanente plek in de Duitse politieke arena.

Programma

Meer informatie over dit programma volgt binnenkort. De Meet Ups zijn gekoppeld aan de afleveringen van Tegenlicht. Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. De week na de uitzending praten we, aan de hand van fragmenten, samen met de makers en andere relevante gasten binnen het thema na over de documentaire.

locatie