Vooruitblik

Elke zondag, 21.05 uur, NPO 2

Vooruitblik

Elke zondag, 21.05 uur, NPO 2

VPRO Tegenlicht begint september 2016 aan een nieuwe reeks afleveringen op NPO 2 elke zondagavond om 21.05 uur.

23 oktober: De eerlijke onderneming

'If you can't open it, you don't own it' is het motto van ontwerper Bas van Abel en oprichter van Fairphone. Een mobiele telefoon waarvoor arbeiders niet worden uitgebuit. Inmiddels is van Abel de CEO van een almaar groeiend bedrijf. In Shenzhen, China, laat hij ons de recycling methoden en innovatie van de Chinese telecom-industrie zien. De dilemma’s die hij tegenkomt zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.

Regisseur: Geert Rozinga
Researcher: Halil Ozpamuk, William de Bruijn

30 oktober: Italiaanse lente

Decennialang was Italië overgeleverd aan de vastgeroeste politieke en economische mores van een corrupt establishment. Of dit nu Berlusconi betrof of de maffia. Nu waait er een nieuwe wind die hoop biedt voor heel Europa. Onverwachte kandidaten van de Vijf Sterren-beweging van de komiek en politiek fenomeen Beppe Grillo hebben met overtuigende verkiezingsoverwinningen twintig burgemeestersposten veroverd. En in Palermo heeft de burgemeester de migranten in zijn stad, ongeacht hun verblijfsstatus, rechten gegeven in plaats van ze de poort te wijzen. Is Italië het laboratorium voor nieuwe vormen van democratie voor Europa?

Regisseur: Bregtje van der Haak
Researcher: Henneke Hagen

6 november: Still Berning

Bernie Sanders is de meest glorieuze verliezer in de Amerikaanse politiek. Zijn verlies is het begin van een nieuwe beweging die het Amerikaanse politieke stelsel permanent wil omvormen. Zo schreef de Sanders-campagne geschiedenis door met kleine donaties van burgers meer geld op te halen dan dat Hillary Clinton van rijke financiers en grote bedrijven ontving. Een kijk achter de schermen bij de Millennial-generatie die lokaal, digitaal en van onderaf de drive heeft om het tij in Washington te keren.

Regisseur: Kasper Verkaik
Researcher: Sander Tordoir/William de Bruijn

13 november: Digitale burgerdetectives

Wat te doen tegen regimes en legers die niet of nauwelijks informatie verschaffen over incidenten, bomaanslagen, martelingen of misstanden? De burgerdetective zoekt het zelf wel uit. Met beschikbare gereedschappen en data in het digitale domein, zijn burgers prima zelf in staat om reconstructies te maken en zo ‘de waarheid’ te achterhalen.

Regie: Shuchen Tan
Researcher: William de Bruijn

Alle titels en beschrijvingen zijn onder voorbehoud.