Vooruitblik

Elke zondag, 21.05 uur, NPO 2

Vooruitblik

Elke zondag, 21.05 uur, NPO 2

VPRO Tegenlicht begint september 2016 aan een nieuwe reeks afleveringen op NPO 2 elke zondagavond om 21.05 uur.

VPRO Tegenlicht is terug op 18 september met een nieuwe reeks afleveringen. In totaal dertien afleveringen tot en met zondag 11 december. Elke zondagavond om 21.05 uur op NPO 2.

18 september: Slapend rijk

Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Het motto van Airbnb: Deel je huis, maak nieuwe vrienden en word slapend rijk. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? Een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

Regisseur: Sabine Lubbe Bakker
Researcher: Henneke Hagen

25 september: What makes you click

De faillissementen van warenhuizen en schoenenreuzen illustreren het: ons koopgedrag verschuift in hoog tempo van offline naar online. Maar welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze digitale winkelwagen zo vol mogelijk gooien? Of zo lang mogelijk op een website verblijven? Of op een bepaalde kandidaat stemmen?

Regisseur: Martijn Kieft
Researcher: William de Bruijn

2 oktober: Wij zijn het volk

‘Wij zijn het volk’. Dit schreeuwen duizenden boze burgers die elke maandagavond op het grootste plein van Dresden demonstreren. Het zijn de aanhangers van de Duitse actiegroep Pegida en de nieuwe populistische partij, Alternative für Deutschland. Ze hebben angst voor de vluchtelingen die naar Europa trekken en keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. Ze zijn boos op Angela Merkel die zij als de belichaming van de elite zien, die niet naar haar volk luistert.

Regisseur: Britta Hosman
Researcher: Henneke  Hagen

9 oktober: Cultuurbarbaren

Een beeldhouwerk van een knielende Hitler werd onlangs verkocht voor zeventien miljoen dollar. Is kunst slechts een markt geworden waarbij alleen de bezoekersaantallen van musea tellen of de sterrenstatus van een kunstenaar als Ai Weiwei? Alessandro Baricco, auteur van ‘De Barbaren’, ontwaart een nieuw cultuuroptimisme. Kunstenaars van nu dienen zich te engageren met de werkelijkheid om ons heen.

Deze uitzending kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

Regisseur: Alexander Oey
Researcher: William de Bruijn

16 oktober: Recht voor allen

Toegang tot het recht: voor vier van de ruim zeven miljard mensen op aarde is dat te duur, te ingewikkeld, te corrupt of simpelweg afwezig. Vanuit Den Haag ijveren advocaten voor innovatie van de juridische wereld. Verrassend genoeg is Kenia hierin een voorloper. Via sms, smartphones en Twitter wordt onder de bezielende leiding van opperrechter Willy Mutunga door het hele land een netwerk gebouwd van apps en juridische vrijwilligers. Onrecht bestrijden met een mobiel in plaats van een meestertitel.

Regisseur: Shuchen Tan
Researcher: William de Bruijn

23 oktober: De eerlijke onderneming

'If you can't open it, you don't own it' is het motto van ontwerper Bas van Abel en oprichter van Fairphone. Een mobiele telefoon waarvoor arbeiders niet worden uitgebuit. Inmiddels is van Abel de CEO van een almaar groeiend bedrijf. In Shenzhen, China, laat hij ons de recycling methoden en innovatie van de Chinese telecom-industrie zien. De dilemma’s die hij tegenkomt zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.

Regisseur: Geert Rozinga
Researcher: Halil Ozpamuk, William de Bruijn

30 oktober: Italiaanse lente

Decennialang was Italië overgeleverd aan de vastgeroeste politieke en economische mores van een corrupt establishment. Of dit nu Berlusconi betrof of de maffia. Nu waait er een nieuwe wind die hoop biedt voor heel Europa. Onverwachte kandidaten van de Vijf Sterren-beweging van de komiek en politiek fenomeen Beppe Grillo hebben met overtuigende verkiezingsoverwinningen twintig burgemeestersposten veroverd. En in Palermo heeft de burgemeester de migranten in zijn stad, ongeacht hun verblijfsstatus, rechten gegeven in plaats van ze de poort te wijzen. Is Italië het laboratorium voor nieuwe vormen van democratie voor Europa?

Regisseur: Bregtje van der Haak
Researcher: Henneke Hagen

6 november: Still Berning

Bernie Sanders is de meest glorieuze verliezer in de Amerikaanse politiek. Zijn verlies is het begin van een nieuwe beweging die het Amerikaanse politieke stelsel permanent wil omvormen. Zo schreef de Sanders-campagne geschiedenis door met kleine donaties van burgers meer geld op te halen dan dat Hillary Clinton van rijke financiers en grote bedrijven ontving. Een kijk achter de schermen bij de Millennial-generatie die lokaal, digitaal en van onderaf de drive heeft om het tij in Washington te keren.

Regisseur: Kasper Verkaik
Researcher: Sander Tordoir/William de Bruijn

Alle titels en beschrijvingen zijn onder voorbehoud.