Vooruitblik

Elke zondag, 21.05 uur, NPO 2

VPRO Tegenlicht, iedere zondag om 21.05 uur op NPO2.

27 november: Geldscheppers

Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

Regie: Martijn Kieft

4 december: Black lives matter

In 2013 werd in het Amerikaanse stadje Sanford buurtwachter George Zimmerman vrijgesproken van moord op de 17-jarige Afro-Amerikaanse Trayvon Martin. Onder de hashtag #BlackLivesMatter groeide vervolgens de strijd tegen structureel racistisch geweld uit tot een van de grootste grassroots bewegingen in de Verenigde Staten. VPRO Tegenlicht praat met medeoprichter Patrisse Cullors over alle vormen van geweld tegen zwarte burgers en de noodzaak tot verzet.

Regie: Nirit Peled

11 december: Eurotopia

Stelt u zich eens voor: geen Europese Unie van 27 landen maar een Republiek Europa. Een republiek bestaande uit 50 verschillende regio’s. Regio’s gevormd rondom clusters van grote steden met een herkenbare identiteit en gedeeld economisch en cultureel belang. Een slagvaardig Europa dat alle crisis achter zich laat en zichzelf opnieuw uitvindt. Dat kan volgens de Duitse filosoof en historica Ulrike Guerot.

Regie: Britta Hosman

Alle titels en beschrijvingen zijn onder voorbehoud.