Tegenlicht

Lockerbie revisited

Gideon Levy deed onderzoek naar de Lockerbie-zaak en kwam tot de conclusie dat er wel hele goede redenen zijn om deze te heropenen.

De Libische man die veroordeeld is voor de aanslag boven Lockerbie in 1988 waarbij 259 inzittenden omkwamen, krijgt een hoger beroep omdat er zou zijn gerommeld met bewijsmateriaal. De heropening van deze rechtszaak gaat echter verder dan de eventuele onschuld van de Libiër. Het gaat over hoe de FBI, de CIA en Schotse politie hebben samengewerkt om de grootste terreurzaak ooit in Europa op te lossen. Is alles wel even correct verlopen? Gideon Levy deed onderzoek voor Tegenlicht en kwam tot de conclusie dat er wel hele goede redenen zijn om de zaak te heropenen. 

bijlagen

Een Schotse onafhankelijke onderzoekscommissie heeft na een onderzoek van bijna vier jaar geconcludeerd dat er mogelijk is geknoeid met bewijsmateriaal en heeft de zaak terugverwezen naar de rechtszaal.

De Lockerbiezaak is, net zoals de moord op president Kennedy, de dood van prinses Diana en de aanslag op de Twin Towers, omgeven door complottheorieën, politieke intriges en geheimen. Op 27 april zal de Libiër Abdel Bassed Al Megrahi, die is veroordeeld voor de aanslag boven Lockerbie, een tweede hoger beroep krijgen. De man heeft zelf altijd beweerd onschuldig te zijn.

Hiermee begint een nieuw hoofdstuk in de nu al meer dan twintig jaar durende Lockerbie ‘saga’. Die begon op 21 december 1988, toen boven het Schotse slaapstadje Lockerbie een Pan Am vliegtuig werd opgeblazen. Hierbij kwamen 270 mensen om het leven. De eerste rechtszaak, die destijds in Nederland werd gehouden, maar die plaatsvond onder Schots recht, was van een enorme omvang, evenals het onderzoek.

Regisseur Gideon Levy maakte in 2005 een film voor Tegenlicht over de nabestaanden van de Lockerbie-ramp. Sindsdien laat deze zaak hem niet meer los. Dat komt vooral door de Schotse onderzoeksjournalist Ian Ferguson, die de zaak al jaren op de voet volgt. Ferguson is ervan overtuigd dat er met bewijsmateriaal is geknoeid, maar het sluitende bewijs hiervoor heeft hij nog niet in handen. Gegrepen door Fergusons verhalen, probeert Levy opnieuw helderheid te krijgen in deze zaak en duikt in de wereld van de internationale terreurbestrijding. Al snel bevindt hij zich in een surrealistische situatie waarin de belangrijkste betrokken onderzoekers van de FBI, de Schotse politie en de CIA elkaar tegenspreken. Levy begint steeds meer te geloven dat er van alles is misgegaan in het onderzoek naar de aanslag. Regisseur Gideon Levy ging voor Tegenlicht op onderzoek uit en komt tot de conclusie dat er meerdere goede redenen zijn om deze zaak nog eens tegen het licht te houden.

Regie: Gideon Levy
Productie: Ymke Kreiken
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn/Henneke Hagen