Argos

Verborgen camera niet meer taboe in de journalistiek?

De totstandkoming van de foto van Volkert van der G beheerst al twee weken het nieuws. Een beetje ondergesneeuwd raakt intussen de manier waarop het nieuws over het in scene zetten van de foto naar buiten kwam.

Brandpunt Reporter had een kennis van Van der G uitgerust met een verborgen camera en de prive-gesprekken geregistreerd. Van der G heeft nog geprobeerd uitzending te verbieden, maar de rechter honoreerde dat niet. Is de verborgen camera, vroeger een ultimum remedium, bezig aan een opmars in de serieuze journalistiek? En wanneer is het gebruik ervan geoorloofd en proportioneel?

Een debat met: Vincent Verweij, maker van de Brandpunt Reporter uitzending over Volkert van der G, Mark Chavannes, journalist en columnist Marieke Rietkerk, eindredacteur van Kassa (BNNVARA).

Eritrese tolken

Kunnen vluchtelingen uit Eritrea die in Nederland asiel aanvragen er op rekenen dat de tolken die hun vluchtrelaas vertalen voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) integer hun werk doen? De afgelopen maanden ontstond twijfel daarover. De website OneWorld berichtte over banden van een aantal van die tolken met het regime van Eritrea; het regime waarvoor steeds meer Eritreers juist op de vlucht slaan. Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) stelde Kamervragen. De staatssecretaris antwoordde stellig: er is helemaal niets aan de hand. Sterker nog: de IND had naar aanleiding van de OneWorld-berichtgeving zelf een onderzoek uitgevoerd; maatregelen waren niet nodig.

Maar vorige week bleek dat er kennelijk toch iets aan de hand is. Toen vertelde de directeur van de IND ineens, terloops in een interview met NRC Handelsblad, dat zijn dienst onlangs twee Eritrese tolken de laan uit had gestuurd, jawel, vanwege banden met het regime van Eritrea. Hoe zit het nu echt?

fragmenten