zonder pardon het land weer uit

bed bad brood

Na fel protest in oktober 2015 lukte het de 150 inwoners van het dorpje Oranje om de opvang van 1400 vluchtelingen terug te brengen tot de helft. Filmmakers Jan Verdijk en Kurt Platvoet vonden de tijd rijp voor satire. Met een uitvergrote blik uiten zij in Bed Bad Brood hun verontwaardiging over het beleid.

Maar liefst 43.093 mensen vroegen vorig jaar asiel aan in Nederland. Iedere dag zijn er weer vluchtelingen die de oversteek proberen te maken, op zoek naar een betere en veilige toekomst. Een jaar geleden werd in Nederland na veel discussie de Bed Bad Brood-regeling ingevoerd. Er is nog steeds veel kritiek. Niet alleen om de karige omstandigheden voor de vluchtelingen, maar ook veel buurtbewoners zijn verontwaadigd. Ze hangen dode varkens in een boom om hun onvrede te uiten of komen in opstand. De vluchtelingenstroom heeft Europa meer dan ooit in zijn macht. 

In het alternatief dat Kurt en Jan schetsen worden vluchtelingen gelijk na aankomst in een bestelbusje gepropt. Ze krijgen vier dagen de tijd om met behulp van een ambtenaar (tevens chauffeur) op zoek te gaan naar de meest basale behoeftes van de mens; onderdak, voedsel en enig comfort. Lukt het ze niet om binnen vier dagen een vaste verblijfplaats te regelen, dan worden ze zonder pardon het land uitgezet.

deze pilot werd gemaakt door

Cast
Jochem Nooyen
Andre Dongelmans
Ergun Şimşek
Matin Dadfar
Rohan van Beek
Yamill Jones
Bianca Krijgsman

Crew
Scenario en regie Kurt Platvoet en Jan Verdijk
Opnameleiding Tony van der Veer
Camera Wouter Verberkt
Focus Puller Arjen Ottema
Gaffer Rick Brussee
Setgeluid/Audionabewerking/Sound Design  Sam Huisman

Productie Maik Mirkovic
Productie Assistent Nynke Jurgens
Art Department Cecile Hanrath
Kostuum Fleur Feringa
Visagie Carlijn de Bruïne
Montage Emiel Nuninga en Erik ten Brinke
Grading Fernando Barrientos
Muziekcompositie Toon Habraken
Mondharmonica Armand van Wijck
Animatie Thomas Ravestein

Met dank aan
Allison Zentner, Arminé Telimi, Bewoners van Andijkstraat, Damian Ramrekha, Ebeline Wilson, Fit aan ’t IJ, Galyna Kyyashko, Hani Andary, Jenny Borger, Johan van de Garde, Jorma Muijtjens, Kemna Casting, Kinderdagverblijf de Stadshoeve, Loods 6, Oscar van Hijfte, Marjolein Ruiter, Matthijs Klein, Mayssa Joni, Meneer Luuk, Mevrouw Lof, René Hasert, Sehel Somani, Shanti Besseling, Soe Albassam, Tanya Witkamp, Toprak Ataş

© VPRO Dorst 2016

meer vluchtelingendingen